Connect with us
25 iulie-22072015

Știri

Evenimentele zilei de 25 iulie

In data de 25 iulie 306, Constantin cel Mare a fost proclamat imparat roman de catre trupele sale, dupa moartea lui Constantius Chlorus.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 22 IULIE

La moartea lui Constantius I, la Eburacum, in Britannia, la data de 25 iulie 306, Constantin cel Mare este proclamat imparat de catre armata. Constantin I cel Mare s-a nascut la Naissus, in provincia romana Moesia Superior, fiind fiul generalului Constantius Chlorus si al Helenei.

Imediat dupa ce a venit la putere, Constantin a pus capat persecutiilor crestinilor in teritoriile sale, impunand nu numai toleranta, ci si restituirea bunurilor crestinilor.  La scurt timp dupa cucerirea Romei, Constantin le-a trimis episcopului de Cartagina si proconsulului Africii cateva scrisori din care reiesea faptul ca el sustinea religia crestina, subventiona Biserica crestină din fonduri publice, scutea clerul de obligatii publice si se considera slujitorul lui Dumnezeu.

In anul 312, Constantin „a trecut la credinta crestina” si a continuat sa detina functia Pontifex Maximus, functie care permitea conducerea religioasa, pe care o avusesera toti cei carora li se atribuise titlul de „Caesar”, adica conducator al statului roman si al religiei pagane, functie detinuta de toti Caesarii, inclusiv cei de dinainte de Hristos.

Nasteri importante in data de 25 iulie:

La data de 25 iulie 1876 s-a nascut Mihai Codreanu, poet roman, membru corespondent al Academiei Romane.

La data de 25 iulie 1958 s-a nascut Varujan Vosganian, economist, scriitor si politician roman de etnie armeana.

Decese importante in data de 25 iulie:

La data de 25 iulie 1977 s-a stins din viata Emil Botta, poet si actor roman de teatru si film.

Sursa foto: ro.wikipedia.org

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top