Connect with us
9 septembrie-08092015

Știri

Evenimentele zilei de 9 septembrie

In data de 9 septembrie 1828 s-a nascut Lev Tolstoi, scriitor rus. Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii.

Alături de Fiodor Dostoievski, Tolstoi este unul dintre scriitorii de seamă din timpul perioadei cunoscută ca vârsta de aur a literaturii ruse începută în 1820 cu primele opere ale lui Pușkin, și terminată în 1880 cu ultimele lucrări ale lui Dostoievski.

Operele sale ,,Război și pace” și ,,Anna Karenina” au avut o influență hotărâtoare asupra dezvoltării romanului mondial, iar credințele și ideile sale filosofice și estetice, propovăduite de-a lungul vieții prin celelalte opere, sunt reunite și cunoscute sub denumirea de „tolstoism”. Creația sa epică se impune prin capacitatea de cuprindere, adâncimea viziunii, acuitatea observației sociale și psihologice, sentimentul tragicului și omenescului.

Opera scriitorului rus Lev Nikolaevici Tolstoi este cunoscută și admirată de iubitorii de literatură din toată lumea. Impresia pe care a produs-o în epoca sa, precum și răsunetul de care s-a bucurat opera lui, l-au situat încă din timpul vieții printre cei mai importanți scriitori ai vremii. Tolstoi a fost, din anumite puncte de vedere, un om plin de contradicții.

În ultima perioadă a vieții, Tolstoi trăiește o puternică criză morală, care îl face să renunțe la avere, să se apropie de viața celor mulți, să caute sensul existenței în iubirea de oameni și, în ciuda măsurilor represive luate de autoritățile țariste, să protesteze prin scris împotriva abuzurilor și să ceară reforme pentru îmbunătățirea sorții celor asupriți. În această perioadă scrie romanul „Învierea” și dramele „Puterea întunericului” și „Cadavrul viu”.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 7 SEPTEMBRIE

Nasteri importante in data de 9 septembrie:

In data de 9 septembrie 1974 s-a nascut Bobby Păunescu, regizor și scenograf roman

In data de 9 septembrie 1979 s-a nascut Pink, cântăreață americană

Decese importante in data de 9 septembrie:

In data de 1949 s-a stins din viata Richard Strauss, compozitor german

In data de 9 septembrie 2004 s-a stins din viata Dan Spătaru, interpret român de muzică ușoară

Sursa foto: indignadossinparaguas.blogspot.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top