Connect with us
16 septembrie-15092015

Știri

Evenimentele zilei de 16 septembrie

In data de 16 septembrie se serbeaza Ziua Internationala pentru protectia stratului de ozon. Marcata pe baza unei rezoluții a Adunării Generale a ONU, la 16 septembrie 1987 a fost semnat, la Montreal, Protocolul privind substanțele care subțiază stratul de ozon, protocol la care a aderat și România.

Comunitatea internațională aniversează astazi, 16 septembrie Ziua Internațională pentru protecția stratului de ozon (International Day for the Preservation of the Ozone Layer).

Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial drept cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, pus vreodată în aplicare, exemplu unic de colaborare și parteneriat internațional pentru a proteja patrimoniul comun al umanității și al comunității mondiale.

În acest proces guvernarea a fost esențială și a făcut posibilă punerea în aplicare cu succes a tuturor dispozițiilor din protocol. La sfârșitul anului 2009, punerea în aplicare a Protocolului de la Montreal a făcut posibilă pentru eliminarea a mai mult de 98% din nivelurile istorice de substanțe care distrug ozonul.

Prima idee despre impactul antropogen asupra epuizării stratului de ozon a fost formulată la începutul anului 1970, precum că un mare pericol pentru stratul de ozon îl constituie emanările vaporilor de apă și noxe din motoarele supersonice a avioanelor și rachetelor.

După descoperirea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii în 1985, guvernele a 120 de țări au înțeles că protejarea stratului de ozon este o urgență și au decis semnarea Protocolului de la Montreal pentru a se angaja în lupta împotriva tuturor produselor care distrug stratul de ozon.

Fenomenul epuizării stratului de ozon duce la scăderea eficacității sistemului imunitar, cu apariția infecțiilor, a cancerului de piele, a cataractelor și orbirii, arsuri grave în zonele expuse la soare, reducerea culturilor și, implicit, a cantității de hrană, ca urmare a micșorării frunzelor la plante, distrugerea vieții marine si a planctonului.

CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 15 SEPTEMBRIE

Nasteri importante in data de 16 septembrie:

In data de 16 septembrie a anului 1925 s-a nascut B.B. King, muzician American.

In data de 16 septembrie a anului 1956 s-a nascut David Copperfield, magician American.

Decese importante in data de 16 septembrie:

In data de 16 septembrie a anului 1977 s-a stins din viata Maria Callas, (Maria Calogeropoulos) soprană americană de origine greacă.

In data de 16 septembrie a anului 2010 s-a stins din viata Prințul Friedrich Wilhelm de Hohenzollern, capul casei de Hohenzollern-Sigmaringen.

Sursa foto: freeimages.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top