Connect with us
Terasele s-ar putea deschide de la 1 iunie. Ce a stabilit Ludovic Orban

Economic

Terasele s-ar putea deschide de la 1 iunie. Ce a stabilit Ludovic Orban

Pandemia a afectat mai multe domenii și a provocat numeroase schimbări în cadrul acestora. Pe lângă învățământ, care a fost supus la grele încercări, industria Horeca este cea care are cel mai mult de suferit în această perioadă. Pierderile au crescut semnificativ și mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă în urma măsurilor luate de autorități, care au prevăzut să închidă terasele, restaurantele și hotelurile. Deși în urma relaxării de la 15 mai, acest domeniu spera la o schimbare favorabilă, lucrurile nu au stat deloc așa. Aceste locații sunt în continuare închise. Astăzi, 18 mai, premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire cu reprezentanții Horeca, cu care a discutat despre redeschiderea acestui sector în condiții de siguranță.

Terasele s-ar putea deschide de la 1 iunie. Ce a stabilit Ludovic Orban

Terasele și restaurantele s-ar putea deschide de la 1 iunie, iar hotelurile de la 15 iunie, dacă se va putea ajunge la o înțelegere care să mulțumească pe toată lumea, dar și să corespundă măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus.

Un comunicat emis de Guvern arată că discuțiile de azi la care a participat Ludovic Orban au prevăzut stabilirea unui calendar de redeschidere a sezonului turistic în România, a activității teraselor și cafenelelor. De asemenea, a fost dezbătută și  impunerea unei serii de măsuri de sprijin din partea statului, menite să redreseze acest sector grav afectat de pandemie. Prim-ministrul a precizat că, în planul de redresare a economiei, există măsuri care vizează acest domeniu.

„În acest sens, sunt avute în vedere acordarea de garanții guvernamentale pentru creditele contractate de IMM-uri pentru capital de lucru și investiții, prelungirea acordării șomajului tehnic pentru sectoarele care nu își pot relua activitatea, într-o primă etapă, iar, ulterior, susținerea din fonduri guvernamentale a unei părți a cheltuielilor de salarizare pentru angajații ale căror locuri de muncă vor fi menținute de angajatori.”, prevede comunicatul amintit.

Guvernul a declarat că acest domeniu își va relua cât de repede posibil activitatea, dar situația actuală a României trebuie să permită această revenire. Astfel, lucrurile vor fi atent analizate și această etapă va fi pregătită așa cum trebuie, pentru a-i proteja pe cetățeni.

Promisiunea lui Orban

Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turism, a spus că, în urma acestei întâlniri, premierul a făcut o promisiune privind deschiderea sectorului de afaceri respectiv. Deși reprezentanții Horeca ar fi cerut ca activitatea pe litoral să fie reluată mai devreme, înțelegerea a dus la data de 15 iunie. Astfel, Orban ar fi promis că-i va ajuta pe afaceriști pentru a se mobiliza, reducând costul chiriei sau chiar finanțe pentru salariile angajaților.

”Restaurantele, terasele vor fi redeschise de la 1 iunie, urmând ca hotelurile toate să fie redeschise pe 15 iunie. Luăm toate măsurile necesare în așa fel încât pe 15 iunie să fie startul pentru litoral 2020. Noi am cerut mai devreme, am făcut o reevaluare și am hotărât pe 15 iunie. Avem promisiune de la Ludovic Orban privind șomajul tehnic, ne reduce chiriile la plajă, primă de reangajare. Avem o redeschidere din partea premierului. A spus că e important să repornim economia”, a spus Murad.

Surse din Guvern au spus că încă nu există o decizie în acest sens, discuțiile de luni fiind doar la nivelul de consultări.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

1 Comment

1 Comment

  1. Gigel

    2020-05-19T17:16:11+03:00 at 17:16

    Ar fi bine sa nu fie deschise cel puțin până la 1 iulie!!!!!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top