Connect with us
Pastele in 2017 va pica la aceeasi data pentru catolici si ortodocsi. Crestinii vor celebra Invierea Domnului in luna aprilie pe data de...

Stil

Cand pica Pastele in 2017

In 2017, ortodocsii si catolicii vor sarbatori Pastele pe data de 16 aprilie.

Cand pica Pastele ortodox:

2017 – duminica 16 aprilie
2018 – duminica 8 aprilie
2019 – duminica 28 aprilie
2020 – duminica 19 aprilie

Cand pica Pastele Catolic:

2017 – duminica 16 aprile
2018 – duminica 1 aprile
2019 – duminica 21 aprile
2020 – duminica 12 aprilie

Se intampla foarte rar ca ortodcsii si catollicii sa celebreze Invierea Domnului la aceeasi data. Calculul Sarbatorii Pastelui a creat mari divergente inca din primele secole ale crestinismului. Atunci, Invierea se tinea in prima duminica cu luna plina din echinoctiul de primavara. Aceasta sarbatoare are mare legatura cu fazele lunii si echinoctiul de primavara, iar stabilirea primei zile din acest anotimp a complicat si mai mult lucrurile.

Conciliul de la Niceea a decis in anul 325 ca toata lumea crestina sa sarbatoreasca Pastile in prima duminica cu luna plina a echinoctiului de primavara, fara a stabili care este data acestui echinoctiu.

Citeste si: Mesaje de Paste. Sms-uri si urari de Pasti pentru mama, tata, prieteni, colegi, iubita, cei dragi

Citeste si: Traditii si obiceiuri de Paste. Superstitii de Invierea Domnului

Reforma calendarului realizata in secolul al XIV-lea de catre Papa Grigore al XVIII-lea, a dus la nasterea calendarului gregorian, in anul 1582. Cei care au pastrat vechiul calendar, intrat in vigoare in timpul lui Iulius Cezar, au continuat sa sarbatoreasca Pastile dupa datele stabilite de calendarul iulian.

Bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia, Grecia si Romania au adoptat calendar gregorian abia in 1923 si au hotarat ca numai sarbatorile fixe precum Craciunul, Boboteaza sau Adormirea Maicii Domnului sa fie stabilite dupa calendarul gregorian, iar cea a Pastelui sa se tina dupa calendarul iulian, cu o corectie de 13 zile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Stil

To Top