Connect with us
Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare este perioada premergatoare Invierii Domnului si este marcata de mai multe traditii, obiceiuri si superstitii.

Spiritualitate

SAPTAMANA MARE: Traditii, obiceiuri si superstitii in Saptamana Patimilor

Saptamana Mare, cunoscuta si ca Saptamana Patimilor, este perioada premergatoare Sfintelor Pasti si coincide cu sosirea lui Iisus in Ierusalim si cu rastignirea Mantuitorului.

Saptamana Mare este marcata de o serie de traditii, obiceiuri si superstitii din popor. Fiecare zi are a o semnificatie anume, dupa cum urmeaza.

Luni, in prima zi din Saptamana Mare, are loc o denie speciala, destinata povestirilor despre Iosif cel preafrumos, patriarhul Vechiului Testament, care a vorbit despre venirea lui Isus. Vezi aici ce este bine sa faci in aceasta zi!

Martea Mare este dedicata pildei celor 10 fecioare. Pilda celor 10 fecioare prezinta 10 fecioare: 5 „intelepte” si 5 „neintelepte”. Acestea merg inaintea Domnului Iisus Hristos si se pregatesc pentru nunta. Mirele intarzie si fecioarele adorm, insa la miezul noptii se vesteste sosirea lui. Vezi aici ce este bine sa faci in aceasta zi!

In Miercurea Mare se savarseste Taina Sfantului Maslu, amintind de ungerea lui Iisus Hristos cu mir în locuința lui Simeon Leprosul din Betania. Tot in aceasta sfanta zi Iuda a decis sa-l vanda pe Iisus pe 30 de arginti. Vezi aici ce este bine sa faci in aceasta zi!

 

In Joia Mare se amintesc patru evenimente majore: spalarea picioarelor ucenicilor de catre Iisus Hristos, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda. Vezi aici ce este bine sa faci in aceasta zi!

In Vinerea Mare Iisus Hristos a fost condamnat, biciuit si in final rastingnit pe cruce. Iata ca sosise ziua pentru care Mesia fusese trimis in lume, ziua in care el avea sa isi dea sufletul in mainile Tatalui pentru mantuirea omenirii. Vezi aici ce este bine sa faci in aceasta zi!

Sambata Mare este o zi de mare tristețe căci Mântuitorul Iisus Hristos este în mormânt, dar și o zi de bucurie, în care ne păstrăm în suflet speranța că Fiul Lui Dumnezeu va învia și ne va mântui de păcate. Vezi aici ce este bine sa faci in aceasta zi!

Duminica Pastelui este dedicata meselor in familie, unde oamenii ciocnesc ouale rosii si se bucura alaturi de cei dragi de masa imbelsugata. incepand de acum si pana la inaltare, oamenii se saluta folosind replicile „Hristos a inviat” si „Adevarat a inviat”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top