Connect with us
Astazi incep probele Bacalaureatului 2016, sesiunea de toamna

Știri

Bacalaureat 2016, sesiunea de toamna. Programul probelor

Un numar de 42.261 de absolventi de liceu s-au inscris pentru sesiunea de toamna (august-septembrie) a examenului de Bacalaureat, care incepe marti.

Primele probe sunt cele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, a informat Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice (MENCS) prin intermediul unui comunicat, conform Agerpres.

Cele doua probe la Bacalaureat 2016 se vor desfasura in intervalul 16-17 august. Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala va avea loc intre 17-19 august, urmand ca ultima proba orala – evaluarea competentelor digitale sa aiba loc pe 18 si 19 august.

Dintre cei 42.261 de absolventi de liceu inscrisi, 27.848 provin din promotia curenta, iar 14.413 din seriile anterioare. De asemenea, 39.815 de candidati au absolvit o forma de invatamant la zi, 1.027 – la seral, iar 1.419 – la frecventa redusa. in prima sesiune au fost declarati respinsi 41.037 de candidati (toate promotiile).

Ministerul a mentionat ca subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna sunt elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare si cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, cu un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national: experimentat, avansat si mediu.

Candidatul care refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale se considera ca nu a sustinut proba.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii, cumulativ: sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale; sustinerea tuturor probele scrise si nota 5 la fiecare dintre acestea; obtinerea mediei 6 cel putin, la probele scrise.

Nu este permis accesul candidatilor in salile de examen la bacalaureat cu manuale, dictionare, notite, insemnari, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, si nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.

Examinarile scrise din a doua sesiune incep luni, 22 august, cu proba la Limba si literatura romana si continua marti, 23 august, cu proba Limba si literatura materna, respectiv miercuri, 24 august, cu proba obligatorie a profilului.
Testele scrise se incheie vineri, 26 august, cu proba la alegere a profilului si specializarii.

Afisarea primelor rezultate (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00) vor avea loc pe 29 august, iar afisarea rezultatelor finale este programata pentru data de 1 septembrie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top