Connect with us
Joi, 23 iunie, are loc votul pentru Brexit, un referendum istoric. Iata ce se va intampla daca Marea Britanie iese din UE, in urma rezultatului votului.

Știri

Brexit: Ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE

Cu mai putin de 24 de ore inainte ca votul pentru Brexit sa inceapa, sondajele sunt echilibrate, iar niciuna dintre tabere nu pare sa aiba un avans decisiv.

Brexit este un referendum istoric, iar de rezultatul acestui vot poate depinde chiar viitorul Uniunii Europene. Dar sa vedem care sunt scenariile negre ale parasirii UE de catre Regatul Unit si ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE.

In primul rand, iesirea Marii Britanii din UE ar insemna o securitate mai scazuta pentru britanici. Acestia nu se mai pot baza pe Europol si pe Centrul european pentru Combaterea terorismului. Acest lucru duce la absenta mandatului european de arestare, iar autoritatile din insula se vor lovi de proceduri complicate de extradare.

Totodata, Marea Britanie pierde prin iesirea din UE si alte institutii deosebit de importante in lupta contra infractiunilor, precum Eurojust (agentia insarcinata cu eficientizarea cooperarii judiciare, CEPOL – agentia care se ocupa cu pregatirea ofiterilor de politie si OLAF – Oficiul European Antifrauda), noteaza Digi24.

Vezi aici LIVE UPDATE BREXIT. Afla ce se intampla la referendumul din Marea Britanie!

Daca va iesi din UE, Marea Britanie nu va mai avea aceeasi influenta, fapt asupra caruia atrage atentia si Ivo Daalder, fost ambasador al Statelor Unite la NATO. „Ideea ca Regatul Unit ar putea fi influent in lume din afara UE este de tot rasul. Puterea sa si eficienta vin din faptul ca este un lider puternic in Europa”, a spus analistul.

De asemenea, daca rezultatul Brexit va fi favorabil taberei anti-UE va afecta grav Marea Britanie din punct de vedere economic. Desi momentan nu se stie cat de mari vor fi daunele, intrucat aceste aspecte sunt influentate de factori precum schimburile comerciale, productivitate sau investitii straine directe, reducerea celor din urma ar putea sa faca PIB-ul Regatului Unit sa scada cu 2.25%, noteaza publicatia The Guardian. Unele estimari mai pesimiste indica chiar o scadere cuprinsa intre 6.3% si 9.5%.

In cazul Brexit, cetatenilor din tarile membre UE le va fi greu sa se mute si sa lucreze in Regatul Unit, fapt care va afecta economia tarii, avand in vedere ca multi romani, bulgari sau polonezi muncesc aici.

Si UE ar avea de suferit in cazul iesirii Marii Britanii. Partidele euro-sceptice vor castiga mai multa incredere, avand in vedere ca deja Marine Le Pen, liderul Frontului National din Franta, compara Brexit cu caderea Zidului Berlinului. De asemenea, fara influenta Marii Britanii, Germania va castiga si mai multa putere, fapt ce ar putea duce la constituirea unei tabere antigermane, ca efect de opozitie.

„Mizele sunt ridicate, deoarece ceea ce se intampla in Marea Britanie va declansa un efect de domino si, posibil, un ciclu de dezintegrare. Uniunea Europeana va arata ca un proiect distrus, o putere in declin”, a avertizat Mark Leonard, director la Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR).

Ce se intampla cu Romania in cazul in care Marea Britanie iese din UE

Romania si interesele sale vor fi afectate de o reducere a profilului international, a influentei si fortei de atractie a UE, tara noastra fiind un stat de granita al Uniunii Europene. Iesirea Regatului Unit ar insemna ca interesele Uniunii, politice, economice, de securitate, si ale Romaniei ca parte a sa, vor fi mai dificil de promovat. De asemenea, romanii care doresc sa plece la munca in Anglia s-ar putea confrunta cu restrictii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top