Connect with us
Gabriel Oprea va ramane fara titlul de doctor, dupa ce consiliul general al CNATDCU a hotarat ca acesta a plagiat in lucrarea de doctorat.

Știri

GABRIEL OPREA va ramane fara titlul de doctor. Reactia fostului vicepremier

Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost un plagiat in mare parte, a hotarat comisia de analiza, care a propus retragerea titlului de doctor al fostului vicepremier.

UPDATE, 13.46: Oprea nu pare dispus sa renunte la titlul de doctor si a anuntat, pe Facebook, ca va contesta decizia CNATDCU:

„In 2000 am scris o lucrare de doctorat, respectand toate normele academice si legale in vigoare la momentul respectiv. Nici indrumatorul meu de doctorat, nici comisia care a decis acordarea titlului, nici Universitatea Bucuresti, nimeni nu a avut ceva de obiectat la lucrarea respectiva. Repet, este vorba de anul 2000, cand nu eram in politica, nu eram nici ministru, nici membru de partid, nici prefect si nici nu ma gandeam ca voi urma un astfel de drum.

Astazi, la mai bine de 15 ani de cand am sustinut teza de doctorat, CNATDCU spune ca as fi plagiat in lucrarea respectiva. Nu stiu daca cei care au luat aceasta decizie au verificat cu atentie care erau normele in vigoare acum 15 ani. La fel, nu stiu daca lucrarea a fost evaluata dupa normele si standardele de acum (diferite de cele din 2000) sau dupa standardele de atunci, pe care le-am respectat. Stiu insa ca anul trecut, Consiliului National de Etica a spus in mod oficial ca ”suspiciunile de plagiat nu se confirma” in cazul meu.

Avem asadar o institutie care mi-a acordat titlul, o structura abilitata legal care a constatat ca lucrarea nu a fost un plagiat si astazi, o Comisie care spune cu totul altceva. Vi se pare normal? Nici mie. Tocmai din acest motiv, voi cere Comisiei, Ministerului si tuturor institutiilor care pot lamuri aceasta situatie sa clarifice contradictia. In acest sens, voi utiliza toate mijloacele legale pe care le am la dispozitie ca cetatean. Prin urmare, voi contesta decizia CNATDCU si, daca decizia va ramane aceeasi, voi cere Justitiei sa faca lumina si sunt convins ca instanta imi va da dreptate”, a scris fostul vicepremier pe Facebook.

Gabriel Oprea si-a sustinut teza de doctorat, intitulata „Plangerea prealabila – perspectiva istorica”, in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, avandu-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.

Acuzatiile de plagiat privind doctoratul lui Gabriel Oprea au aparut in iulie anul trecut. Jurnalista Emilia Sercan a scris ca intreaga lucrare a fostului ministru de Interne nu continea niciun citat cu ghilimele, avand paragrafe si pagini intregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului sau, Ion Neagu, si, de asemenea, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai.

Citeste si: Noua doctoranzi cer retragerea titlului de doctor. Reactia ministerului Educatiei

In investigatia jurnalistei Emilia Sercan se arata ca si istoricul Nicolae Iorga este preluat in citate ample fara sa fie citat.

Mai multi dintre doctoranzii lui Oprea au fost acuzati de plagiat dupa aparitia in presa a acestor informatii. O parte din ei au solicitat retragerea titlului de doctor, obtinut la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazu”, sub coordonarea fostului sef al UNPR.

Printre ei se numara Loredana Radu, Radu Stroe, Romeo Raicu si Mihai Stanisoara.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top