Connect with us

Știri

Muhammad Ali a murit. Marele campion al boxului mondial s-a stins din viata la 74 de ani

Muhammad Ali a murit dupa ce in cursul zilei de joi a fost spitalizat din cauza unor probleme respiratorii. Fostul mare campion mondial suferea de circa 30 de ani de Parkinson.

”Dupa o lupta de 32 de ani impotriva maladiei Parkinson, Muhammad Ali s-a stins din viata la varsta de 74 de ani”, a afirmat purtatorul sau de cuvant Bob Gunnell.

Muhammad Ali, nascut Cassius Clay, a devenit campion olimpic la Roma in anul 1960. Tot in acelasi an si-a inceput cariera profesionista, iar in 1964 a devenit campion mondial in versiunea WBA, dupa ce l-a batut prin KO pe Sonny Liston.

In 1967, Muhammad Ali a fost in centrul unui scandal imens, dupa ce a refuzat sa se inroleze in armata si sa lupte pentru americani in razboiul din Vietnam, din cauza convingerilor sale religioase, el fiind practicant al religiei musulmane.

A fost incarcerat, deposedat de titlurile mondiale si i-a fost interzis sa boxeze timp de trei ani si jumatate. A redevenit campion mondial dupa suspendare,  reunificand titlurile WBA si WBC in urma victoriei prin KO (runda 8) in fata lui George Foreman, intr-un meci la Kinshasa, in Zair (Republica Democratica Congo).

El a pierdut titlul la puncte in fata lui Leon Spinks pe 15 februarie 1978, dar l-a recuperat in meciul revansa de pe 15 septembrie acelasi an.

Muhammad Ali si-a incheiat cariera profesionista in urma unei infrangeri la puncte in fata lui Trevor Berbick, pe 11 decembrie 1981 la Queen Elizabeth Sports Centre din Nassau.

Ali are 56 de victorii (37 prin KO) si 5 infrangeri in cariera sa sportiva. Despre viata si cariera lui s-au facut filme, iar el insusi a fost distribuit ca actor in cateva pelicule,fiind portretizat, printre altii, de Will Smith in 2001, rol pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar. Un documentar recent, din 2013, „Procesele lui Muhammad Ali”, reda anii zbuciumati ai lui Ali care au urmat refuzului sau de a se inrola in armata Statelor Unite.

1 Comment

1 Comment

  1. gheorghi

    2016-06-05T04:49:40+03:00 at 4:49

    Cassius Clay – numai atat.
    Alias-ul musulman nu este identitate legala, nci oficiala, asa ca nu mia dati ghes sustinatorilor invaziei musulmane cu astfel de titlu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top