Connect with us
A murit Elie Wiesel, scriitor roman supravietuitor al Holocaustului

Știri

A murit Elie Wiesel, scriitor roman supravietuitor al Holocaustului

A murit Elie Wiesel, unul din cei mai importanti scriitori americani de origine romana, premiat cu Nobelul pentru Pace. Scriitorul avea 87 de ani, iar anuntul decesului sau a fost facut de Yad Vashem.

Ellie Wiesel s-a nascut in Romania in Sighet, judetul Maramures. Elie Wiesel a dat nastere Institutului National de Studiere a Holocaustului din Romania (INSHR), o institutie guvernamental. Institutul Elie Wiesel s-a remarcat in ultima vreme prin amendarea discursurilor antisemite din tara noastra, printre personalitatile numarandu-se de la oameni de afaceri precum George Becali pana la lideri politici de extrema dreapta.

Elie Wiesel a fost un om de cultura cu o poveste impresionanta. Acesta a supravietuit Holocaustului. In copilarie, acesta a studiat Tora, studiu care se facea in idis si limba ebraica. In perioada in care a copilarit Wiesel, in Sighet traiau foarte multi evrei, in proportie de 38,6%.

Dupa Dictatul de la Viena din anul 1940, cand guvernul Gigurtu a cedat nord-vestul Ardealului Ungariei, Elie s-a inscris la cursuri gimnaziale in orasul Debrecen si apoi la Oradea, de unde a fost exmatriculat din cauza legilor antisemite de la acea vreme, cand legionarii aveau un cuvant greu de spus in societatea romaneasca.

A murit Piedone! Celebrul actor avea 86 de ani

A murit actorul Anton Yelchin, cunoscut pentru rolul din noul „Star Trek”

In luna aprilie 1944 familia Wiesel a fost internata intr-un lagar de concentrare. La 16 mai a fost transportata in Lagarul de exterminare Auschwitz-Birkenau. Elie avea tatuat pe bratul stang numarul A-7713: la doar 15 ani era condamnat la moarte de regimul nazist. Elie si tatal sau au fost supusi la munca fortata in fabrica Buna-Werke, care apartinea de complexul Auschwitz.

Apropierea Armatei Rosii de Auschwitz a accelerat moartea pentru majoritatea evreilor. Tatal lui Elie Wiesel a murit de extenuare, insa scriitorul a supravietuit pe 11 aprilie 1945.

Despre viata lui Elie Wiesel s-a facut si un documentar foarte popular, despre care se studiaza in scoli: „Elie Wiesel Goes Home”, regizat de Judit Elek. Documentarul vorbeste despre supravietuirea scriitorului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top