Connect with us
Moartea Reginei Ana a generat un val de reactii in Romania. Cele mai importante personalitati au transmis mesaje de condoleante.

Știri

Reactii dupa moartea Reginei Ana

Regina Ana a incetat din viata pe 1 august, la un spital din Elvetia. La capatuiul Majestatii Sale au stat pana in ultima clipa, sotul sau Regele Mihai, principesele Margareta, Maria, Elena si Sofia, dar si principele Radu.

Imediat dupa moartea Reginei Ana, mesajele de condoleante au inceput sa curga.

„Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei va ramane pentru totdeauna in memoria si in sufletele noastre drept unul dintre cele mai importante simboluri de intelepciune, demnitate si un reper deosebit de conduita morala.

De-a lungul onorabilei sale vieti, Ana a Romaniei a fost expresia celor mai distinse valori de decenta, devotament si dragoste fata de Tara al carei nume l-a purtat. Regina Ana a fost alaturi de Majestatea Sa Regele pe toata perioada amarului exil si a militat alaturi de Mihai I pentru propasirea Romaniei. Turneele si misiunile diplomatice pentru aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana stau marturie in acest sens.

Doresc sa transmit, in aceste clipe dificile, compasiunea si solidaritatea mea Majestatii Sale Regelui Mihai si intregii Familii Regale”, a fost mesajul presedintelui Klaus Iohannis dupa moartea reginei.

Totodata, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a transmis astazi Majestatii Sale Regelui Mihai o scrisoare de condoleante.

Catalin Mihai, liderul Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei, a declarat pentru Adevarul.ro, ca este profund intristat de decesul suveranei: „Simtim un mare regret, chiar daca varsta sa era foarte inaintata, ne doream ca Majestaţile sale sa ramana cu noi cat mai mult timp. Majestatea sa Ana ne-a parasit si a plecat in lumea celor drepţi. Transmitem condoleante familiei indoliate!“.

„Este o grea lovitura pentru regele Mihai alaturi de care Regina Ana a stat de-a lungul intregului exil. Ea a fost un sprijin exemplar pentru copii, pentru fete. Romanii trebuie sa le transmita condoleantele lor. Am cunoscut-o pe regina Ana, putin, dar am cunoscut-o, o persoana de deosebita distinctie si care, alaturi de sotul sau, a cautat sa se implice cat mai mult in ultimii ani, cat i-a permis sanatatea, in viata romaneasca. Din cate inteleg, va fi inhumata in noua Biserica regala si arhiepiscopala nou construita de la Curtea de Arges, deci va ramane in mijlocul Romaniei”, a declarat academicianul Razvan Teodorescu, pentru Mediafax.

Citeste si: Cine a fost Regina Ana
Citeste si: Unde va fi inmormantata Regina Ana

Citeste si: Ultimul gest al Regelui Mihai pentru Regina Ana

„Transmit sincere condoleante Casei Regale in urma decesului Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei. Este un moment trist pentru intreaga natiune si cred ca trebuie sa cinstim cum se cuvine memoria Majestatii Sale care, cu mult bun simt si daruire, si-a trait intreaga viata alaturi de destinul Romaniei. Dumnezeu sa o odihneasca”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Theodor Paleologul a declarat pentru News.ro ca isi doreste ca Guvernuul sa declare funeralii nationale pentru Regina Ana, care reprezinta o parte a istoriei noastre ce se apropie de incheiere.

Si Mircea Ionescu Quintus a avut o reactie dupa moartea Reginei Ana: „Eu am crescut in tineretea mea sub regimul monarhic atat de binefacator tarii noastre. Am fost si sunt un plecat admirator al regelui Mihai si nu se poate sa uit ca regina Ana a fost alaturi de el in toata viata lui zbuciumata, s-a comportat ca o adevarata regina si sper sa fie un exemplu pentru membrii Casei Regale si pentru noi toti romanii care pretuim oamenii adevarati. Dumnezeu s-o odihneasca si sa-i dea tot Dumnezeu putere Regelui sa reziste si la aceasta grea incercare”, a declarat Quintus, pentru AGERPRES.

Dacian Ciolos a transmis si el un mesaj de condoleante: „„Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei va ramane un simbol al nobletii, discretiei si demnitatii, valori ce intregesc contributia definitorie pe care Familia Regala a avut-o si o are pentru societatea romaneasca. Impreună cu Regele Mihai, Majestatea Sa Regina Ana a reprezentat Romania si i-a aparat interesele cu onoare, mandrie si dragoste de tara, trecand peste toate nedreptatile la care Familia Regala a fost supusa.

M-a indurerat vestea plecarii dintre noi a Majestătii Sale, care va continua sa ne inspire prin modestie, devotament si loialitate.

Sunt alaturi de Familia Regala a Romaniei in aceste momente de grea incercare, doresc sa transmit gândurile mele de consolare si solidaritate.”, a transmis premierul Romaniei, Dacian Ciolos.

Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, a transmis pe blogul personal un mesaj de condoleante familiei regale, precizand ca a aflat cu tristete vestea mortii Reginei Ana.

„Am aflat cu tristete vestea mortii Reginei Ana, si transmit intreaga mea compasiune pentru aceasta grea pierdere Regelui Mihai si membrilor familiei regale. Am avut privilegiul sa o cunosc, si am apreciat felul in care, trecand peste o istorie care nu a fost clementa, pana la urma, cu niciunul dintre noi, tinea la Romania. Pastrez amintirea discutiilor pe care le-am avut atat la Versoix, cat si la Bucuresti, relatia cu familia regala fiind una de respect si de asumare a responsabilitatilor pe care fiecare le-am avut si le avem fata de romani.

Dumnezeu sa o odihneasca in pace!”, a scris Ion Iliescu pe blogul sau.

Patriarhul Daniel transmite „parinteşti condoleante” Familiei Regale dupa anuntul privind moartea Reginei Ana a Romaniei.

„Am aflat cu intristare despre trecerea din aceasta viata a Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei, la venerabila varstă de 92 de ani, in spitalul din Morges”, anunţă Patriarhul Daniel, potrivit news.ro.

:Discreta si distinsa, Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei va ramane in constiinta poporului roman drept un model de curaj, noblete si modestie, sustinatoare permanenta a demersurilor Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei in slujirea neamului romanesc, atat in anii grei ai exilului, cat si la revenirea in tara”.

„In aceste momente de intristare, in numele Sfantului Sinod, al clerului si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane, transmitem parintetti condoleante Familiei Regale a Romaniei si tuturor celor care au cunoscut-o si pretuit-o pe Majestatea Sa Regina Ana. Ne rugam lui Dumnezeu sa odihneasca sufletul Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei in lumina, pacea si iubirea Preasfintei Treimi. Vesnica ei pomenire din neam in neam!”, este mesajul Patriarhului Daniel.

Vestea ca Regina Ana a incetat din viata l-a bulversat si pe fostul Principe Nicolae. Acesta a postat un mesaj sfasietor pe facebook.

„Dumnezeu sa te ierte, Regina mea blanda! O femeie cu un caracter tare ca o piatra si o bunatate nobila, pe care nu le-am intalnit la altcineva. Urmeaza un doliu care invaluie natiunea in durere. Cu ochii in lacrimi, ii rog pe romani sa se roage pentru sufletul Reginei si pentru sanatatea Regelui. De la bunica mea am invatat ca tacerea si discretia, atunci cand le simti ca principii de neclintit, nu sunt un simbol al slabiciunii, ci al tariei si demnitatii.”, a scris principele pe facebook.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top