Connect with us
Un elicopter SMURD s-a prabusit in Republica Moldova!

Știri

UPDATE: Un elicopter SMURD s-a prabusit in Republica Moldova!

UPDATE, 18.45: Procurorul General din Republica Moldova, Eduard Harujen a declarat pentru deschide.md ca în cazul elicopterului SMURD care s-a prabusit în raionul Cantemir, a fost deschis un dosar penal in baza articolului 263, aliniatul 2 Codul Penal: Incalcarea regulilor de securitate a circulatiei sau de exploatare a transportului feroviar, naval sau aerian.

UPDATE, 16.50: Mesajul lui Raed Arafat, dupa tragedie: „Condoleantele familiilor si prietenilor colegilor nostri pe care am pierdut astazi in tragicul accident cu elicopterul SMURD prabusit in republica Moldova! In astfel de momente ramanem fara cuvinte si fara raspunsuri si ne intrebam oare ce s-a intamplat si de ce a trebuit sa se intample! Riscurile acestei meserii sunt asumate de noi cand ne implicam insa aceste riscuri trebuie sa fie reduse la minim chiar daca ele niciodata nu pot fi reduse la zero. Imi pare rau ca salvatorii devin victime si ramanem neputinciosi cand pierdem colegi valorosi in misiuni de salvare. Nu avem de unde sa stim cand astfel de tragedii urmeaza sa se intampla altfel poate am fi facut totul sa le prevenim. Am lucrat mult cu colegii din Iasi si din Moldova ca proiectul cu Republica Moldova sa fie implementat si sa fie un succes si imi pare rau ca ne confruntam din nou cu o tragedie care pune la incercare echipa si sistemul. Sunt convins ca vom merge mai departe si vom salva vieti asa cum am facut intotdeauna!”, a scris secretarul de stat al MAI pe Facebook.

UPDATE, 16.33: MAI a anuntat ca toate elicoptere EC135 (precum cel care s-a prabusit) vor ramane la sol, transmite Antena 3. Elicopterul SMURD prabusit era fabricat in anul 2014, iar pilotul era experimentat. Cele patru persoane sunt asistentul medical Gabi Sandu si medicul Mihaela Dumea de la Spitalul „Sfantu Spiridon” din Iasi, pilotul Doru Gavril si copilotul Voicu Soican.

UPDATE, 15.46: Jurnalistii de la realitatea.md au publicat primele imagini de la locul tragediei.  In elicopter se aflau pilotul, copilotul, un medic si un paramedic SMURD.

realitatea

UPDATE, 15.32: Este cea de-a cincea tragedie in care a fost implicat un aparat de zbor al SMURD.

In data de 5 martie 2003, un elicopter IAR 316B Alouette, apartinand Transgaz, dar fiind inchiriat de SMURD Targu Mures, a decolat de pe Aeroportul International Cluj-Napoca si s-a prabusit in apropiere de satul Moristi, comuna Cojocna. Patru oameni au murit.

Patru persoane — doi piloti, un medic si un asistent medical din cadrul SMURD Iasi — au murit la 9 ianuarie 2006, dupa ce elicopterul tip Eurocopter EC 135, apartinand Unitatii Speciale de Aviatie a MAI, la bordul caruia se aflau, s-a prabusit la 1,5 km de Aeroportul Moldova din Iasi, in timpul efectuarii unui zbor de verificare.

La 23 decembrie 2006, un elicopter EC 135 al SMURD Targu Mures, care avea la bord un pilot, un navigator si un echipaj medical, in drum spre o interventie catre Vatra Dornei, s-a prabusit in judetul Bistrita-Nasaud. Accidentul s-a soldat cu ranirea celor patru persoane aflate la bordul elicopterului.

Un elicopter SMURD s-a prabusit la 15 decembrie 2014, in lacul Siutghiol din statiunea Mamaia, judetul Constanta. Toti cei patru membri ai echipajului au murit.

UPDATE 15.29:  „A fost un sunet straniu. Am iesti afara sa vedem ce se intampla. Au vazut elicoperul care zbura cam jos. Dupa 3-4 minute s-a auzit o bubuitura. Primaria vecina a confirmat prabusirea. Posibil au vrut sa aterizeze pe un stadion. Elicopterul zbura la altitudine joasa, iarba era patulita. Oamenii s-au speriat. Elicopterul avea viteza. E catastrofa. Vedem multe ambulante si masini ale pompierilor aici. Tot satul e bulversat”, a afirmat primarul localitatii invecinate Capaclia.

UPDATE, 15.17: „Elicopterul a cazut la padurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cerceteaza cazul. Cred ca s-a prabusit din cauza negurii. Au intrat in padure, s-au lovit si au cazut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a incercat sa salveze pe altcineva, dar si-a pierdut viata. Erau imagini ingrozitoare. Am depistat bucati din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la fata locului”, a declarat primarul satului Haragis, raionul Cantemir, Iurie Balanuta, potrivit publika.md.

Elicopterul efectuase mai multe operatiuni de salvare in cursul zilei de astazi

Elicopterul SMURD disparuse initial de pe radar, iar ulterior s-a descoperit ca acesta s-a prabusit. Aparatul de zbor al SMURD s-a prabusit in satul Haragis, intr-o zona impadurita, in timp ce se indrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient.

Conform primelor informatii, o persoana a murit. Restul oamenilor care se aflau la bord sunt cautati.

Martorii incidentului spun ca in zona ploua puternic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top