Connect with us
Cod Galben de furtuna

Vremea

Cod Galben de furtuna. S-au anuntat zonele vizate

Romanii care au planuri de calatorie duminica si luni, trebuie sa stie ca meteorologii au emis o atentionare de Cod galben de furtuna valabila de la 3 iulie, ora 14:00, pana la 4 iulie, ora 06:00. Sunt vizate mai multe zone din tara. Astfel in vestul, in centrul si in nordul tarii, dar si in toate zonele montane va fi prezenta instabilitatea atmosferica accentuata, care va genera ploi torentiale, descarcari electrice frecvente, dar si intensificari de vant care se pot transforma la un moment dat chiar in vijelie.

De asemenea, pe arii restranse, pot fi semnalate caderi de grindina. Cantitati de apa anuntate pentru acest interval vor fi cuprinse intre 20…25 l/mp si izolat 50…60 l/mp. Instabilitatea atmosferica va fi semnalata si in restul teritoriului, mai ales in seara zilei de duminica si in primele ore ale noptii, dar in ultimul caz vor fi vizate spatii mai restranse.

Toate aceste schimbari bruste ale vremii sunt cauzate de efectele schimbarilor climatice. Spre exemplu, luna mai a fost considerata cea mai calduroasa din ultimul secol la nivel global.

Citeste si: UPDATE COD GALBEN DE PLOI IN 12 JUDETE si COD PORTOCALIU DE INUNDATII. O ‘tornada’ a luat 40 de case pe sus la Mures; o fetita a murit

Canicula si ultimele sfaturi care ne ajuta sa o suportam mai usor

Specialistii nu au nici in continuare vesti bune. Astfel, climatologii avertizeaza ca vor veni zile si mai toride decat cele care au fost inregistrate pana in prezent. Ne asteapta valori-record, iar vara aceasta poate fi cea mai calduroasa din ultimii opt ani. Conform Mediafax, predictia se bazeaza pe datele climatologice inregistrate la nivel planetar, asa cum a explicat climatologul Roxana Bojariu.

„Recordurile acestea se aglomereaza in ultima vreme. Este un alt semn al incalzirii globale, ganditi-va ca 2015 a fost cel mai calduros an per total si a batut recordul detronand anul 2014, iar acum 2016 mai mult ca sigur va bate recordul anului 2015 pentru ca incepand din ianuarie, in fiecare luna s-a doborat recordul lunii, dar nu oricum, ci cu o diferenta foarte mare. Practic, au fost si diferente de peste un grad fata de media secolului. Se vede clar in datele observate cum se accelereaza foarte mult cresterea temperaturii. Daca ar fi sa ne uitam la clima de peste 50-100 de ani, depinde foarte mult de cum actionam noi ca societate”, a spus specialista.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vremea

To Top