Connect with us

Știri

Ziua Marinei 2016: Iohannis merge la Constanta. Programul manifestarilor

Ziua Marinei 2016. Manifestari impresionante cu ocazia Zilei Marinei, care coincide cu Sfanta Maria Mare, vor avea loc la Constanta. Presedintele Klaus Iohannis si-a anuntat participarea la acest eveniment, fiind pentru prima oara cand seful statului ia parte la Ziua Marinei, de cand si-a preluat mandatul.

Startul manifestarilor se da de la ora 10.00, cand va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanta pe catargul de pe faleza, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul si Marele Pavoaz, in acordurile Imnului National. Se vor trage 21 de salve de tun din Portul Tomis, dupa care va urma cuvantul de deschidere al Sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu si citirea Ordinului Comun al Ministrului Apararii Nationale, Ministrului Transporturilor si al Ministerului Afacerilor Interne privind sarbatorirea Zilei Marinei Romane 2016.

iohannis la constanta

Iohannis la Ziua Marinei 2016. Captura Antena 3

La ora 10.20, un sobor de preoti va oficia o ceremonie religioasa si vor fi depuse ancore de flori pe mare, in memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, insotit de alaiul sau, va veni de pe mare, pentru a deschide festivitatile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat in premiera un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00, este programata inceperea exercitiului demonstrativ FNR 16, care cuprinde respingerea atacului aviatiei inamice, cautarea si atacul submarinului inamic, in timpul careia va fi lansata o torpila de exercitiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansata, in premiera, o geamandura hidroacustica pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim.  Dupa aceste evenimente, va urma defilarea navelor si a aviatie civile.

Garda de Onoare va incheia manifestarile de pe faleza din fata Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta in Portul Tomis, unde vor organiza traditionalele jocuri marinaresti.

De la ora 20.00, pe faleza din fata Cazinoului din Constanta, Muzica Militara a Fortelor Navale va sustine un spectacol in aer liber, pana la ora 22.00, cand la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Marasesti va fi, in premiera, un foc de artificii. Ulterior, marinarii se vor retrage cu torte pe itinerariul Vraja Marii – Comandamentul Flotei – Piata Ovidiu – Farmacia Miga – Prefectura Constanta – Statuia Victoriei.

Luni seara va avea loc si un eveniment prilejuit de faptul ca statiunea Mamaia implineste 110 ani. Astfel, de la ora 20.00, in Piateta Cazino, este programat spectacolul “Mamaia in costum de baie”, in regia lui Lucian Iancu, urmat de un concert Damian Draghici & Brothers, seara urmand sa se incheie cu un spectacol de artificii.

In jur de 20.000 de turisti sunt asteptati sa ia parte la festivitati, iar peste 250 de jandarmi vor asigura ordinea publica.

Citeste si: Sfanta Maria Mare – 15 august: Ce sa nu faci de Adormirea Maicii Domnului

Ziua Marinei 2016 in alte orase

Galati

Luni, 15 august: 10.00-15-30 – Festivalul nautic de canotca 10 +1, invitat special fiind mare campion Ivan Patzaichin; 17.00-19.00 – Exercitiul demonstrativ FNR 16, pe Faleza Dunarii.

Bucuresti

Luni, 15 august: orele 10.00-12.00, Ceremonie Militara de ridicare a pavilionului Romaniei la catargul din Parcul Herastrau, zona Debarcader, lansarea unei ancore de flori in memoria eroilor marianari; cuvantarea Zeului „Neptun”.

Mangalia

Luni, 15 august: orele 08.45-14.00, Exercitiul demonstrativ intrunit FNR 16, jocuri si concursuri marinaresti, ateliere interactive, expozitie de tehnica si armament, in Portul Turistic Mangalia; orele 20.00-22.00, Concert sustinut de Muzica Militara Reprezentativa a MApN, spectacol de muzica populara, prezentat de Ansamblul „Doinita” din Bistrita; de la ora 22.00, retragerea cu torte a marinarilor militari si foc de artificii;

Braila

Luni, 15 august: orele 09.00-13.30, Exercitiul demonstrativ FNR 16, jocuri si concursuri marinaresti, ateliere interactive, expozitie de tehnica si armament, pe Faleza Dunarii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top