Connect with us
Calendar ortodox 31 mai 2020. Sfântul Apostol Ermie

Spiritualitate

Calendar ortodox 31 mai 2020. Sfântul Apostol Ermie

Calendar ortodox 31 mai 2020. Astăzi, 31 mai, creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Apostol Ermie. Acesta a fost un soldat în armata romană. În timpul împăratului Antonin Piul i s-a cerut să renunțe la credința sa creștină. Din cauza refuzului său categoric a fost supus la numeroase torturi: i s-au zdrobit dinții cu piatra, pielea feței i-a fost tăiată cu un cuțit, a fost aruncat în foc.

Calendar ortodox 31 mai 2020. Sfântul Apostol Ermie

Dumnezeu l-a protejat și a ieșit din foc nevătămat. Totuși, la porunca judecătorului a fost forțat să bea otravă de la un vrăjitor. Deși a băut-o, nu a murit. Datorită acestei minuni, vrăjitorul s-a convertit la creștinism, motiv pentru care a fost omorât.

După alte torturi i s-a tăiat capul, iar creștinii au luat în secret trupul sfântului și l-au îngropat creștinește. Sfintele sale moaște vindecă oamenii atinși de diverse boli. Tot pe 31 mai se mai prăznuiesc următorii sfinți:

– Sfinților cinci mucenici din Ascalon;
– Sfinților Mucenici Eusebie și Haralambie.

„Tot în această zi, se face pomenirea Sfinţilor cinci Mucenici din Ascalon, care au trecut la Domnul, fiind târâţi pe pământ. De asemenea, Biserica noastră îi pomeneşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Eusebiu şi Haralambie, care de foc s-au săvârşit”, conform Ziarul Lumina.

Cine a fost Sfântul Ermie?

„Paganul Antonin, imparatul Romei, urand pe crestini, a trimis impotriva lor un ighemon oarecare, cu numele Sebastian, ca sa-i munceasca. Acela, pe cand mergea de la Cilicia la Capadocia, a gasit in Comani pe un ostas batrin, anume Ermia, alb la par si cu legea crestin, crezand intr-Unul adevaratul Dumnezeu si Facatorul a toate. Ighemonul i-a zis aceluia: „Am scrisoare de la Antonin, imparatul Romei, prin care imi porunceste, ca toti crestinii sa aduca jertfe zeilor romanilor; iar de nu vor voi, apoi cu mari si cumplite munci se vor pedepsi. Deci, si tu Ermie, jertfeste zeilor si vei fi prieten imparatului si vei avea multa cinste; deci, asculta-ma pe mine, ca sa nu-ti muncesc trupul”. Raspuns-a nevoitorul lui Hristos, Ermie: „Eu sunt ostas al lui Hristos, Imparatul Cel ceresc si fara de moarte, a Carui imparatie nu va avea sfarsit; pentru aceea nu ma supun imparatului celui muritor si pagan, a carui imparatie este de putina vreme.”

Greco – catolic:

DUMINICA 7 DUPĂ PAȘTI (a Rugăciunii lui Isus pentru unitate și a Sf. Părinți de la Niceea). Sf. m. Ermie. G 6; EvÎ 10; Ap Fap 20,16-18.28-36; Ev Io 17,1-13.

Romano – catolic:

VIZITA SF. FC. MARIA; Sf. Petronela, fc. m

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top