Connect with us

Știri

Top 4 teorii stiintifice care explica cum percepem TIMPUL: Cea de pe locul 1 este uluitoare!

Timpul este cel mai mare concept inventat vreodata (da, el este inventat) care ajuta omenirea sa functioneze mai bune. Cu toate acestea, aceasta revelatie a fizicii si filozofiei are si ea sincopele ei: unii traiesc timpul mai lent, altii mai repede. Insa care este explicatia existentei acestuia?

4. TEORIA SFANTULUI AUGUSTIN DESPRE TIMP

Timpul, in opinia filozofului crestin Sf. Augustin, nu este infinit, teorie abordata si de mai multi oameni de stiinta. Filozoful sustinea ca timpul exista numai in mintea noastra si a ajuns la concluzia ca totul depinde de forma in care interpretam grandoarea acestui concept. Sf. Augustin mai spunea ca persoanele care vor sa se intoarca in trecut nu mai pot fi nimic, deoarece trecutul nu mai exista. Acest sfant crestin credea doar in existenta prezentului – de aici si teoria prezentului infinit pe care au preluat-o foarte multi oameni de stiinta.

CITESTE SI: UITE CE FIRE AI, IN FUNCTIE DE ANOTIMPUL IN CARE TE-AI NASCUT

3. EXISTA MAI MULTE TIMPURI, DECI, MAI MULTE UNIVERSURI PARALELE?

Aceasta teorie foarte celebra astazi in lumea stiintifica a fost lansata de Aristotel. Acesta isi punea urmatoarele intrebari: Ce a existat inaintea timpului? Ce a marcat inceputul timpului si cum se poate defini acesta ca o linie dreapta, cu un final? Concluzia celebrului filozof grec era ca exista mai multe linii de timp, mai multe axe temporale, mai multe inceputuri si sfarsituri care se intrepatrund. Or fi existand si alte universuri in paralel cu noi?

2. TIMPUL PREZENT ESTE O ILUZIE

R. Clay si William James sustin ca persoanele ce spun ca traiesc in prezent se insala. Perioada de timp pe care o percepem ca prezent este de scurta durata, de la 10 secunde la un minut. Cei doi oameni de stiinta si-au argumentat teza spunand ca o persoana care are memoria de scurta durata mai mare are sansele sa traiasca (sa perceapa) mai mult timp si mult mai profund prezentul). In realitate, timpul este in continua miscare si nu reprezinta ceva static.

1. TIMPUL NU EXISTA

Aceasta este cea mai interesanta dintre teorii. Aceasta teza a vazut lumina zilei in 1900 si ii apartine lui J. M. E. McTaggart, potrivit caruia exista doua forme diferite de analizare a timpului. Una din cele doua teorie sustine ca putem atribui timpului evenimentele care au loc in trecut, prezent si viitor. Cealalta teorie face referire la imposibilitatea de atribuire, in mod obiectiv, a unei ordini particulare succedarii evenimentelor timpului. Acest lucru a fost sustinut printr-un exercitiu imaginativ foarte simplu: atunci cand ne amintim lucrurile care ni s-au intamplat, nu vin in mintea noastra sub forma cronologic, ci aleatoriu. Un eveniment care ne-a marcat foarte tare (petrecut acum 10 ani, de pilda) il putem resimti ca si cum s-ar fi intamplat ieri.

Sursa foto: wallpapers.hdwallpaperhdpictures.in

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top