Știri

100 de ani de la intrarea Romaniei in primul razboi mondial

Festivitatea are loc in parcul Carol, la Monumentul Soldatului Necunoscut si este cea mai ampla astfel de comemorare din ultimii ani.

Presedintele Klaus Iohannis si premierul Dacian Ciolos au fost prezenti la festivitate.

In 1916, la 28 august Romania a decis sa se alature razboiului impotriva Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Turcia si Bulgaria) in lupta pentru eliberarea Transilvaniei si Bucovinei, decizie luata dupa doi ani de la inceperea primului razboi mondial.

Citeste si: Donald Trump, promisiuni pentru prima zi de mandat: „Voi expulza imigrantii clandestini”

Rezultatul intrarii in razboi a insemnat realizarea Romaniei Mari, insa au fost si foarte multe pierderi: aproximativ un milion de victime omenesti, pierderea Tezaurului Bancii Nationale si imense distrugeri.

Armata romana a trecut muntii si dupa o serie de victorii a fost impinsa inapoi de germani. Au urmat doi ani de lupte crancene, iar institutiile statului s-au mutat la Iasi, Bucurestiul fiind ocupat de Puterile Centrale. In urma reorganizarii si reechiparii armatei romane, germanii au fost opriti pe linia Oituz, Marasti, Marasesti.

In ciuda semnarii tratatului de pace de la Bucuresti din 1918 cu Puterile Centrale, Romania a reluat ofensiva peste munti, iar in 1919 a ocupat Budapesta, cand Ungaria devenise stat comunist si incerca sa recupereze  Transilvania.

„Intr-o perioada in care Uniunea Europeana este privita de unii cu scepticism, iar valorile sale sunt puse uneori la indoiala sub tentatia populismului, radicalismului sau demagogiei, comemorarea Marelui Razboi aduce cel mai puternic argument in favoarea proiectului european. Acesta ne-a oferit mai mult de 70 de ani de pace. Nu intamplator, Uniunea Europeana s-a nascut chiar in locul transeelor de acum un secol. Ea este cel mai amplu proiect politic si cultural de intelegere si dialog intre europeni, ca alternativa la ura si dezbinare, un angajament de solidaritate, unitate si coerenta in fata problemelor externe si interne cu care se confrunta”, a spus seful statului.

„Este un efort pe care, la fel ca in urma cu 100 de ani, avem datoria sa ni-l asumam cu totii: politicieni, oameni de stiinta si cultura, milioane de romani. Ca legatari ai generatiei de la 1916 si la un secol de la sacrificiul ei, este responsabilitatea noastra sa facem ca acest proiect sa adauge forta, substanta si unitate Europei si sa puna bazele unei dezvoltari pe termen lung a Romaniei”, a precizat Iohannis.

„In numele statului roman, in fata Monumentului Eroului Necunoscut si a Memorialului Eroilor Neamului, imi plec fruntea in memoria celor 800.000 de victime ale Marelui Razboi, deopotriva militari si civili. Nu ii vom uita niciodata. Onoram astazi curajul si determinarea regelui Ferdinand, ramas in memoria nationala drept Intregitorul, dar si contributia reginei Maria, care, prin staruinta si diplomatie, a jucat un rol important in recunoasterea internationala a victoriei in Marele Razboi si a Marii Uniri”, a declarat Klaus Iohannis.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-08-28T15:27:16+03:00 15:27

Share
Scris de
Daria Ciuca

Acest site foloseste cookies.

Read More