Știri

Bătălia de la Mosul: sute de jihadiști au fost uciși

Sute de jihadişti ucişi în Bătălia pentru Mosul; Bătălia pentru Rakka se anunţă mult mai complexă

Aproape 900 de combatanţi din Statul Islamic au fost ucişi de la începutul ofensivei forţelor irakiene la Mosul şi în regiunea oraşului, din care oameni continuă să fugă zilnic, a estimat joi un general american, relatează AFP.

Între 12.000 şi 15.000 de persoane au fost nevoite, până în prezent, să-şi părăsească locuinţele din cauza operaţiunilor militare vizând recucerirea celui de-al doilea cel mai important oraş irakian, ultimul bastion al jihadiştilor în această ţară, afirmă diverse surse.

În a 11-a zi a ofensivei, generalul american Joseph Votel a anunţat că forţele irakiene „probabil au ucis 800-900 de combtanaţi din Statul Islamic” până în prezent.

O coaliţie internaţională condusă de Statele Unite susţine forţele irakiene în Bătălia pentru Mosul prin atacuri aeriene.

Într-un interviu acordat AFP, şeful Comandamentului Central al Armatei Americane (CENTCOM) a subliniat înSă că este dificil să se furnizeze date precise, deoarece combatanţii Statului Islamic se deplasează în grupuri mici la Mosul şi încearcă să se amestece în populaţie, scrie news.ro.

Ofensiva, lansată pe 17 octombrie pe trei fronturi (est, nord şi sud) se concentrează, pentru moment, asupra localităţilor din jurul Mosulului şi avansează într-un ritm relativ rapid, potrivit unor comandanţi militari.

Însă rezistenţa urmează să fie mai importantă atunci când forţele irakiene vor încerca să pătrundă în oraşul în care Statul Islamic a declarat un „califat”, în iunie 2014.

Generalul Votel a anunţat, de asemenea, că, potrivit unui bilanţ care i-a fost furnizat marţi de conducători militari irakieni, 57 de membri ai forţelor de securitate irakiene au fost ucişi, iar alţi 225 răniţi.

Forţe kurde peshmerga, aliate forţelor federale irakiene, deplâng 30 de morţi şi 70-100 de răniţi.

„REGIMUL MORŢII”

Perspectiva de a purta o adevărată luptă de gherilă urbană cu 3.000 până la 5.000 de jihadişti, potrivit unei estimări americane, retraşi într-o aglomeraţie urbană de 1,5 milioane de locuitori potrivit ONU, alimentează temeri cu privire la o deplasare de populaţie la scară mare.

Acest posibil aflux masiv de civili îngrijorează puternic comunitatea umanitară dintr-o ţară care a înregistrat deja peste 3,3 milioane de persoane deplasate de la începutul, în 2014, a expansiunii jihadiste.

Pentru moment, Ministerul irakian pentru Migraţii a înregistrat peste 11.700 de deplasaţi, în timp ce Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM) a anunţat joi că 15.804 persoane au fost deplasate de la începutul ofensivei.

„În ceea ce priveşte pregătirea, ONU şi agenţii umanitare ca a noastră estimează o deplasare de până la 200.000 de persoane în zilele următoare”, a anunţat Consiliul Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), Capacitatea de primire în tabere este pentru moment de 60.000 de locuri, potrivit NRC.

În tabăra de la Khazir, la est de Mosul, Saddam Dahham a povestit pentru AFP cei doi ani de clvar pe care i-a trăit sub jugul jihadist.

„Nu aveam dreptul să fumăm, să folosim telefonul, să ne uităm la televizor, eram obligaţi să ne lăsăm bărbi lungi”, a spus el.

„Trăiam sub regimul morţii”, îşi ameinteşte acest kurd, care s-a grăbit să folosească un aparat de bărbierit dintr-o trusă umanitară care i-a fost oferită la sosirea în tabără, împreună cu soţia şi cei trei copii.

Două femei yazidi care au reuşit să scape de persecuţiile Statului Islamic, care a răpit în 2014 şi a transformat multe fete din această comunitate în sclave sexuale, au fost distinse joi cu Premiul Saharov al Parlamentului European (PE), acordat unor persoane care s-au remarcat în apărarea drepturilor omului.

Una dintre laureatele Premiului Saharov, Nadia Murad, în vârstă de 23 de ani, a salutat în această distincţie drept „un mesaj puternic adresat Statului Islamic, a cărui lipsă de umanitate criminală este condamnată şi ale cărui victime sunt recompensate de lumea liberă”.

„IZOLAREA RAKKA”

Coaliţia internaţională antijihadistă, mulţumită de „progresele considerabile” ale operaţiunii de la Mosul, vrea acum să atace Rakka, fieful sirian al Statului Islamic.

O ofensivă urmează să aibă loc „în câteva săptămâni” la Rakka, a declarat miercuri secretarul american al Apărării Ashton Carter.

Această operaţiune se anunţă mai complexă decât cea de recucerire a Mosulului.

În haosul care a devenit Războiul din Siria – în care actori locali, regionali şi internaţionali se opun unii altora pe mutiple fronturi -, identificarea forţelor susceptibile să dea asaltul şi convingerea acestora să coopereze pare o provocare importantă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat joi că operaţiunile militare pe care Turcia le efectuează de la sfârşitul lui august în nordul Siriei se vor extinde către Rakka, după Minbej, un oraş din care a spus miercuri că vrea să „cureţe” miliţiile kurde susţinute de Washington, care deţin controlul asupra localităţii.

Erdogan a spus că şi-a împărtăşit intenţiile omologului său american Barack Obama într-o convorbire telefonică, miercuri seara.

„Veniţi să expulzăm împreună Daech (acronimul arab al Satului Islamic) din Rakka. O putem face împreună, avem capacitatea”, a declarat Erdogan.

Obama a intervenit personal în disputa dintre Turcia şi Irak cu privire la lupta împotriva Statului Islamic şi i-a cerut lui Erdogan să-şi coordoneze acţiunile atât cu Washingtonul, cât şi cu Bagdadul.

Erdogan insistă ca turcii să ia parte la bătălia pentru eliberarea Mosulului, în pofida protestelor Bagdadului cu privire la prezenţa trupelor turce în Irak.

În această primă încercare de a media conflictul dintre cei doi vecini şi aliaţi ai Statelor Unite, liderul de la Casa Albă a insistat asupra unei coordonări strânse între Ankara, Washington şi forţele Bagdadului, care luptă la Mosul, în vederea succesului campaniei, a precizat Casa Albă.

Părând să ia partea Bagdadului în această dispută, Obama a îndemnat la un „dialog continuu” între Turcia şi Irak, în vederea „stabilirii nivelului şi formei adecvate ale participării turce” la campania antijihadistă.

Casa Albă a mai anunţat că Obama şi Erdogan „şi-au exprimat susţinerea puternică faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului”, un punct sensibil pentru Bagdad, care a acuzat Ankara că i-a încălcat frontiera.

Share
Scris de
Adrian Vrauko
Stiri Despre jihadistimosul