Magistrații de la Curtea Constituțională au dezbătut astăzi Legea dării în plată. CCR a admis unele sesizări privind articole din această lege.
Președintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat că alte sesizări au fost respinse ca inadmisibile. Peste 500 de sesizări au fost făcute de reprezentanții băncilor la acest proiect de lege.
Reprezentanţii băncilor au pledat în faţa Curţii Constituţionale pentru declararea ca neconstituţională a Legii dării în plată, pe motiv că prevederile acesteia acţionează retroactiv, suprimă drepturi consacrate în Constituţie şi impune voinţa unilaterală a debitorilor, fără ca aceste situaţii să fi putut fi prevăzute la momentul încheierii contractelor.
Citește și: Ce prevede legea darii in plata
Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 mai, fiind adoptată de Parlament cu 207 voturi „pentru”, o abtinere si un vot „impotriva”.
Legea darii in plata stipuleaza ca persoanele cu credite de locuinte isi pot ceda bunurile ipotecate catre banci daca sunt in incapacitate de plata a ratelor imprumuturilor. Legea nu face distinctie intre tipurile de ipoteci imobiliare, astfel ca se aplica atat in cazul caselor si apartamentelor, cat si in cel al terenurilor, intra sau extravilane, precum si al cladirilor comerciale