Connect with us
Consiliul Baroului Bucuresti este asteptat sa ia o decizie in cursul zilei de azi, in privinta cerererii de excludere a lui Victor Ponta din avocatura.

Știri

UPDATE: Verdict amanat in cazul excluderii lui Victor Ponta din Barou

Consiliul Baroului Bucuresti este asteptat sa decida, marti, in privinta cererii de excludere din avocatura a lui Victor Ponta, solicitare depusa de Monica Macovei.

UPDATE, 16.32:  Colegiul Baroului a decis sa nu ia nicio decizie pana cand instanta de judecata se va pronunta o decizie definitiva si irevocabila. După decizia CNATDCU de plagiat in cazul tezei de doctorat, Victor Ponta a depus o contestatie.

Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, a spus, la sedinta precedenta a Consiliului, in 6 septembrie, ca nu exista o legislatie clara care sa lamureasca daca o persoana intrata in avocatura fara examen, in baza titlului de doctor, asa cum este cazul fostului premier, este exclusa din randul avocatilor in situatia in care titlul de doctor i-a fost retras, noteaza news.ro.

Consiliul Baroului Bucuresti ar urma sa ia marti o decizie in privinta cererii de excludere din avocatura a lui Victor Ponta. Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, a anuntat, la ultima sedinta a Consiliului Baroului, ca a fost parcursa etapa de documentare.

„Am facut tot ce presupune etapa de documentare. Pozitiile celor doi avocati, cererea, raportul Comisiei. Cu alte cuvinte, trebuie sa analizam si, prin vot, sa decidem”, a spus Dragne.

El a aratat ca trebuie luata o hotarare care sa fie valabila, legala si care sa nu fie desfiintata de niciuna dintre parti in situatia in care se vor adresa instantei de judecata.

„Nu avem o lege, un text care sa spuna ca, daca a fost retras titlul de doctor in drept, este de drept retras si titlul de avocat. (…) Si noi ne punem, evident, intrebari juridice, fara sa ne intereseze persoana careia i-a fost dat titlul de doctor, strict ca juristi, ce se intampla cu ordinul in tot acest timp si care e efectul”, a mai spus Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, in 6 septembrie, dupa ce a participat, timp de 45 de minute, la sedinta Consiliului Baroului Bucuresti, ca membrii Consiliului trebuie sa gaseasca temeiul juridic si sa aplice legea, precizand ca pe unii dintre ei nu crede ca i-a convins ca Ponta trebuie exclus din avocatura.

„Am stat 45 de minute. Pe unii nu cred ca i-am convins. Pe unii poate da. Ei trebuie sa gaseasca temeiul juridic si sa aplice legea…  Excluderea e consecinta revocarii acelui act de primire in profesie fara scutire de examen. Atitudinea lor a fost una foarte politicoasa si colegiala si civilizata. Cei care au avut alta parere decat mine au spus ca nu exista temei juridic”, a spus Monica Macovei.

Titlul de doctor i-a fost retras lui Ponta de catre ministrul Educatiei, ca atare el nu mai poate fi avocat, a declarat Macovei inainte de a participa la sedinta Consiliului Baroului. Ea a precizat ca doreste aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta.

„Am fost invitata de Consiliul Baroului Bucuresti pentru a sustine cererea pe care am facut-o pentru excluderea domnului Ponta din Barou. Eu doresc aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta. N-am nicio treaba cu personajul Ponta. Doresc aplicarea legii atat in cazul Ponta, cat si in cazul oricarui avocat care a incalcat legea”, a spus europarlamentarul.

Macovei a adaugat ca, daca vrea sa fie avocat, Ponta ar trebui sa dea examen.

„Ponta a intrat cu scutire de examen in Baroul Bucuresti pentru ca avea titlul de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de catre ministrul invatamantului, ca atare nu mai poate sa fie avocat. O solutie juridica, de exemplu, poate fi ca Baroul, in simetria actelor administrative, sa retraga scutirea de examen, ca intai a trebuit sa ii dea scutire de examen, el fiind doctor. Sa-i retraga scutirea de examen si automat nu mai poate fi avocat decat daca da examen. Sa dea si el examen ca alti avocati care au intrat in avocatura”, a mai spus Monica Macovei.

La o alta sedinta, care a avut loc pe 31 august, in Consiliul Baroului a fost prezent, timp de zece minute, si Victor Ponta. Decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, a spus ca premierul si-a sustinut punctul de vedere, iar membrii Consiliului Baroului au luat nota de finalizarea unui raport intocmit in acest caz.

Fostul premier a spus, atat la intrarea, cat si la iesirea din sediul institutiei, ca ii pare rau ca Baroul este folosit de Monica Macovei in dispute politice.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucuresti a fost depusa de Monica Macovei, care motiva ca fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in Drept, fara examen.

Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, in 1 august, Ministerului Educatiei decizia finala din 27 iulie, prin care s-a confirmat ca teza de doctorat semnata de Victor Ponta nu respecta standardele de etica a cercetarii stiintifice si a propus, in consecinta, retragerea titlului de doctor in Drept, in baza articolului 170 din Legea Educatiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor in drept acordat de Universitatea Bucuresti in 15 decembrie 2003.

In 23 august, Consiliul Baroului Bucuresti a luat in discutie cererea formulata de Monica Macovei si a decis sa amane decizia, initial pana in 31 august, dupa ce fostul premier a trimis Baroului documente din care reiese ca a contestat la Ministerul Educatiei, printr-o plangere prealabila, ordinul de retragere a titlului de doctor si, totodata, a cerut la Curtea de Apel Bucuresti suspendarea aplicarii acestui ordin pana la un raspuns al ministerului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top