Connect with us
Cutremur puternic in centrul Italiei, la 10 kilometri adancime.

Știri

Update: Cutremur in Italia- 11 romani au murit si unul este disparut. Bilant nou: peste 291 de morti

Un cutremur cumagnitudinea de 6,2 pe scara Richter a avut loc in aceasta dimineata in localitatea Amatrice din Italia, la adancime foarte mica. Oraselul a fost aproape distrus, iar bilantul este unul tragic si creste de la o ora la alta.

UPDATE 29 august. Un nou cutremur a zguduit centrul Italiei.

Update ora 14:16: Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca un singur roman mai este pe lista disparutilor. Ceilalti au fost identificati si sunt in viata.

Comunicatul MAE:

„Potrivit ultimelor informatii, precizam ca in prezent Ministerul Afacerilor Externe are in atentie un singur caz pe lista persoanelor de cetatenie romana declarate disparute in urma seismului din Italia. Toate celelalte 3 persoane de cetatenie romana care figurau anterior ca fiind disparute au fost identificate si sunt in viata.

In urma finalizarii tuturor procedurilor, cele doua transporturi funerare cu trupurile a 7 cetateni romani, decedati in urma seismului, au pornit in cursul acestei zile catre Romania, urmand sa ajunga in tara in dimineata zilei de 30 august 2016.

Costurile de repatriere a trupurilor neinsufletite au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de urgenta aflat la dispozitia ministerului.

Mentionam faptul ca MAE a luat legatura cu reprezentantii Politiei de Frontiera romana, in vederea facilitarii intrarii in tara a transporturilor funerare.

Echipa consulara mobila din cadrul Unitatii de Reactie Rapida a MAE si cele doua echipe consulare mobile ale Ambasadei Romaniei la Roma si Consulatului General al Romaniei la Bologna, aflate in zonele calamitate, inca de la debutul crizei, continua activitatea si demersurile specifice la fata locului pana la repatrierea tuturor trupurilor neinsufletite ale cetatenilor romani decedati si pana la clarificarea situatiei persoanei de cetatenie romana declarata disparuta.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon: Ambasada Romaniei în Italia – (0039) 06 835 233 58 si (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al Romaniei la Bologna – (0039) 051 5872120 si (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleante familiilor cetatenilor romani care si-au pierdut viata in aceasta tragedie si acorda in continuare intreaga asistenta necesara.”

Update ora 8:00: Un alt cutremur, cu magnitudinea de 4,6 pe scara Richter, s-a produs in aceasta dimineata in centrul Italiei, la o adancime de 6 kilometri

– Ministerul Afacerilor Externe a informat, in aceasta dimineata ca 10 dintre romanii disparuti au fost identificati si sunt in viata. Mai sunt disparuti alti 4 romani.

– Sapte dintre romanii care si-au pierdut viata in Italia vor fi adusi astazi in tara

UPDATE 28 august un nou bilant al mortilor la cutremurul din Italia.

Situatia romanilor afectati de cutremur:
– 11 au murit
– 6 sunt raniti
– 14 sunt disparuti

UPDATE despre cutremurul din Italia – 26 august

Update 8:16: Ministerul Afacerilor Externe a confirmat, vineri dimineata, ca un al saselea cetatean roman si-a pierdut viata in cutremurul din Italia. Alti 17 romani sunt dati disparuti. In ceea ce ii priveste pe cei cinci romani raniti, internati in spitale, starea lor este stabila si viata nu le este pusa in pericol.

UPDATE despre cutremurul din Italia – 25 august

UPDATE:  Numarul mortilor a crescut la 250. Peste 5000 de persoane au participat la salvarea victimelor.

Update 13:50: Cinci romani au murit in urma cutremurului de ieri noapte din Italia, informeaza Ministerul Afacerilor Externe. 11 romani sunt in continuare dati disparuti de catre rude.

Update 8:00: Bilantul a crescut la 247 de morti. Din pacate, printre acestia se afla si doi romani. Alti patru romani sunt raniti.

Din pacate, un roman a murit, iar alti doi au fost raniti.

Desfasurarea evenimentelor

Actualizari 24 august:

FOTO: Cutremur in Italia – Bilantul mortilor creste

UPDATE: Cutremurul devastator din Italia a ingrozit intreaga lume. Unele site-uri de stiri din Romania, sustin ca printre persoanele ce au pierit in urma acestei calamitati sunt 2 romani. Fotografiile realizate de jurnalisti te lasa fara cuvinte.

Update, 21.10: Premierul Italiei, Matteo Renzi a anuntat un bilant actualizat de 120 de morti. Seful Executivului din Peninsula spune ca acesta nu este bilantul definitiv. Totodata, se estimeaza ca sunt peste 360 de raniti.

Update, ora 18.50: Un roman si-a pierdut viata in cutremurul din Italia, iar alti doi au fost raniti, transmit televiziunile de stiri. Intre timp, bilantul victimelor a ajuns la 73. Totodata, sunt sute de raniti.

Informatia a fost confirmata si de MAE. Noua romani sunt dati disparuti, a mai afirmat purtatorul de cuvant al ministerului, Ionut Valcu.

Update, ora 17.00:  Cel putin 73 de persoane au murit, iar alte sute au fost ranite, potrivit celui mai recent bilant anuntat de autoritatile din Italia.

Citeste si: Cutremur devastator in Italia. Marturiile emotionante ale supravietuitorilor

Update 16:00: Bilantul persoanelor decedate a ajuns la 60, potrivit presei italiene.

Update: 15:00: Cel putin 38 de persoane au murit, peste 100 sunt ranite si multe sunt date disparute. Agentia de Protectie Civila a declart ca 27 de oameni au murit in orasele Accumoli si Amatrice, iar alte 10 au decedat in zona Arquata, din apropiere. Mii de oameni au ramas fara adapost.

Update 12:48: Numarul persoanelor decedate in urma cutremurului a ajuns la 37.

Update 12:05: Ceasul de pe un turn din Amatrice s-a oprit imediat dupa ora 03:35, cand a avut loc cutremurul .

 

ceasul din turn

Update 11:21: Papa Francis a transmis multumiri echipelor de salvare si voluntarilor si i-a invitat pe toti sa i se alature la rugaciune pentru victime, potrivit Rai News .

Update 10:27: Au fost raportate decese in trei sate din zona montana, aflandu-se intre regiunile Lazio si Marche: Amatrice, Accumoli si Arquata del Tronto.

„Situatia este dramatica, exista multi morti. Nu pot da o cifra exacta, deoarece eforturile de salvare sunt in curs de desfasurare si este foarte, foarte dificil.”, a declarat primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi.

Update 10:00: Biroul de externe al Marii Britanii a cerut cetatenilor britanici aflati in zonele afectate sa urmeze recomandarile autoritatilor locale.

cutremur supravietuitori 1

„Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 a lovit centrul Italiei in primele ore ale zilei de 24 august. Cutremurul a fost resimtit si la Roma. Daca va aflati in zona afectata trebuie sa urmati sfatul autoritatilor locale. Daca va aflati in Italia , Protectia Civila a activat o linie telefonica la care puteti apela pentru informatii: 800840840. Pentru a afla mai multe despre ce sa faceti inainte, in timpul si dupa un cutremur vizitati site-ul Protectiei Civile.”, se arata in comunicat.

 

cutremur supravietuitori

Update 9:27: Potrivit presei din Italia, bilantul a urcat la 14 persoane decedate in urma cutremurului din aceasta dimineata.

Update 8:48: Printre victime nu se afla si romani, se arata intr-un comunicat al MAE, potrivit Digi24.

Citeste si: Un cutremur puternic ar afecta 75% din locuitorii țării. Concluziile prezentate într-un raport IGSU

„Ambasada Romaniei la Roma s-a autosesizat in urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei si a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile italiene in vederea obtinerii unor informatii cu privire la existenta unor cetateni romani printre victime.

De asemenea, pentru asigurarea asistentei si protectiei consulare operative a fost mobilizat si Consulatul General al Romaniei la Bologna. In acest sens, o echipa consulara mobila din cadrul oficiului Bologna se va deplasa in regim de urgenta in zona.

Pana la acest moment, nu au fost primite solicitari de asistenta consulara din partea cetatenilor romani”, se arata intr-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe.

Cotidianul La Repubblica informeaza ca, in Roma, cladirile s-au cutremurat pentru circa 20 de secunde.

cutremur italia

Autoritatile au anuntat ca s-au daramat cladiri in trei provincii, insa situatia cea mai grava este in Amatrice.

Seismul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic fiind de 5,5.

The Guardian scrie ca mai multe orase locale si municipalitati au fost afectate .

 

cutremur italia 2

Mai multe imagini arata cum cladiri intregi au fost prabusite . Mai multe echipaje de salvare au fost mobilizate pentru cautarea persoanelor disparute sub daramaturi.

Nu este prima data cand aceasta regiune a Italiei a fost lovita de un cutremur de mare intensitate. Rieti, epicentrul cutremurului, este la numai 60km de L’Aquila, unde sute de oameni au fost ucisi intr-un cutremur in 2009.

Mai mult de 300 de persoane au murit dupa un cutremur de 6,3 magnitudine care a lovit capitala regiunii Abruzzo. Cutremurul a distrus centrul istoric al orasului L’Aquila, a ranit mai mult de 1.000 de persoane si a lasat zeci de mii de persoane fara adapost.

La trei ani dupa acest cutremur, sapte oameni de stiinta de la Comisia Nationala pentru prognoza si prevenirea riscurilor majore au fost gasiti vinovati dupa ce au oferit o evaluare optimista in mod nejustificat pentru populatia locala cu o saptamana inainte de dezastru. Pana atunci, zona a fost lovita de aproximativ 400 de cutremure, pe o perioada de patru luni, iar un cercetator local, a avertizat cu privire la riscul unui cutremur major.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top