Connect with us
Premierul Dacian Ciolos declară că problema vizelor pentru Canada este rezolvată

Știri

Dacian Cioloș spune că problema vizelor pentru Canada este rezolvată

Dacian Cioloș a fost invitatul lui Rareș Bogdan la Realitatea TV, unde a discutat și despre problema vizelor pentru cetățenii români in Canada.

Premierul României a declarat la Realitatea TV că problema vizelor pentru Canada este deja rezolvată.

Cioloş: Am deplina convingere că problema vizelor pentru Canada este rezolvată

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la Realitatea TV, că are „deplina convingere” că problema vizelor pentru Canada este „rezolvată”, după acordul la care s-a ajuns în Belgia pe tema CETA.

„Am deplina convingere că, da, această problemă este rezolvată, şi am convingerea aceasta de mai multă vreme. (…) Ne-am asumat acest subiect undeva în vara acestui an, când am decis să merg în Canada şi să susţin acest lucru şi în interesul României, şi al Bulgariei, pentru că asta este, suntem la pachet. Doar România a făcut demersuri proactive în relaţie cu Guvernul canadian”, a spus premierul, citat de news.ro.

Autorităţile belgiene au reuşit să ajungă la un acord la nivel federal şi între entităţile subfederale privind acordul de liber-schimb UE-Canada, CETA, a anunţat joi premierul Charles Michelle, citat de DHnet.be.

Textul acordului a fost trimis direct Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai Guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), a adăugat el.

Părţile implicate vor încerca să obţină un răspuns din partea Parlamentelor lor cel mai târziu vineri, la miezul nopţii.

Anunţul a venit după ce summitul european care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru a semna CETA a fost anulat, fără a fi fixată o dată pentru o nouă reuniune.

Anterior, premierul canadiat Justin Trudeau a anunţat că şi-a anulat vizat prevăzută pentru joi.

După mai multe runde de negocieri eşuate, premierul Charles Michel s-a întâlnit joi, din nou, cu reprezentanţii regiunilor belgiene pentru a ajunge la un text comun care să liniştească temerile privind importurile agricole şi căile de rezolvare a diferendelor comerciale.

Trudeau a intensificat presiunea asupra UE în ultimele săptămâni, avertizând că blocul comunitar va demonstra că se află pe o cale greşită, dacă nu poate semna un acord cu o ţară atât de progresistă precum Canada.

CETA vizează să faciliteze fluxul de mărfuri între UE şi Canada, prin eliminarea unor taxe şi altor obstacole comerciale. De asemenea, este considerat drept bază pentru acordul mai amplu şi mai controversat TTIP, negociat cu Statele Unite.

Opozanţii CETA şi TTIP se tem că acordurile vor oferi prea multă putere corporaţiilor şi vor slăbi capacitatea Guvernele de a fixa standarde pentru protecţia angajaţilor, consumatorilor şi mediului.

Pe de altă parte, susţinătorii consideră că tratatele vor consolida creştere economică şi vor crea locuri de muncă.

Eşecul iniţial al negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada, a venit la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top