Connect with us
Jacques Chirac, mister despre starea sa de sănătate. Presa belgiană scrie că ar fi murit

Externe

Jacques Chirac, mister despre starea sa de sănătate. Presa belgiană scrie că ar fi murit

Jacques Chirac s-a născut la 29 noiembrie 1932 și este un om de stat francez . El a fost președinte al Republicii Franceze în perioada 17 mai 1995 – 16 mai 2007.

El a ocupat în mod repetat funcția de deputat al Parlamentului din Correze și a fost primar al Parisului între 1977 si 1995. El a fost prim-ministru sub președinția lui Valéry Giscard d’ Estaing 1974-1976

Jacques Chirac a fost ales președinte al Republicii la 17 mai 1995, împotriva candidatului socialist, Lionel Jospin. La începutul primului său mandat a fost marcat de planul Juppé din 1995 și recunoașterea responsabilității statului francez în deportarea evreilor în timpul ocupației Franței de către Germania nazistă; el este apoi forțat să coabiteze cu Lionel Jospin ca urmare a dizolvării Adunării Naționale în 1997, se confruntă cu cazuri în instanță, în care este implicat în mod direct, și aprobă propunerea, ratificată de un referendum în 2000 pentru a reduce termenul prezidențial la cinci ani.

În timpul alegerilor prezidențiale din 2002, el a fost reales în al doilea tur, cu 82,2% din voturi contra candidatului Frontului Național, Jean-Marie Le Pen. El a decis să nu mai candideze pentru un al treilea mandat prezidențial.

Cel care a dat de înțeles că fostul președinte francez ar fi murit este fostul ministru Christine Boutin, care a postat pe contul său de Twitter mesajul: „Mort de #Chirac”. Familia fostului președinte neagă această informație. De asemenea, presă belgiană notează că el este în stare gravă în spital.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top