Connect with us
Războiul din Siria, o nouă etapă. Forţele arabo-kurde au lansat ofensiva în Rakka

Externe

Războiul din Siria, o nouă etapă. Forţele arabo-kurde au lansat ofensiva în Rakka

Războiul din Siria, care a izbucnit în anul 2011, trece într-o nouă etapă. După ce mai multe oraşe au fost cucerite de grupări teroriste, printre care Statul Islamic, forţele arabo-kurde lansează ofensiva pentru recuperarea oraşului Rakka (Raqqa).

Forţele care pregătesc operaţiuni militare ample sunt susţinute de Statele Unite ale Americii în capitala Statului Islamica, Rakka, anunţă AFP.

„Marea bătălie de eliberare a (oraşului) Rakka şi a provinciei în care se află a început”, a declarat Jihan Sheikh Ahmad, militantă şi purtătoare de cuvânt a ofensivei. De mai bine de doi ani, oraşul pe care forţele susţinute de americani vor să îl recucerească este condus de Statul Islamic (ISIS).

Ofensiva este denumită „Furie pe Eufrat” şi cuprinde un efectiv militar de 30.000 de oameni.
„Rakka va fi eliberată cu ajutorul fiilor ei şi facţiunilor arabe, kurde, turkmene, eroi care luptă sub flamura Forţelor Democratice Siriene (FDS), cu participarea activă a Unităţilor pentru Protecţia Poporului Kurd (YPG) (…), în coordonare cu coaliţia internaţională” condusă de către Statele Unite, se arată în comunicatul ofensivei.

Arabii şi kurzii vor să elibereze Rakka de forţele terorismului mondial şi obscurantist. În paralel are loc o acţiune amplă de dislocare a Statului Islamic de la Mosul, în Irak, ţară vecină cu Siria, scrie news.ro.

CITEŞTE ŞI: Atac cu mașina-capcană în Siria: Cel puțin 17 morți și zeci de răniți

Statul Islamic continuă să deţină controlul asupra oraşelor Mosul şi Rakka, importante puncte geografice şi politice ale celor două ţări măcinate de conflicte, Irak şi Siria. Gruparea ultraradicală ISIS a rupt o serie de teritorii din aceste ţări prin teroare, crime împotriva umanităţii şi corupţie. Cuceririle făcute de ISIS au început în 2014, la 3 ani de la începerea războiului din Siria.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top