Știri

Sebastian Ghiţă vrea o ”declaraţie comună” prin care Parlamentul ”să spună că oricine are dreptul să vorbească”

Deputatul Sebastian Ghiţă a acuzat, marţi seară, la ieşirea de la DNA Ploieşti, ”procedura interzicerii comunicării” impusă de către procurori, el susţinând că va lua legătura cu preşedinţii partidelor parlamentare, întrucât doreşte ca Parlamentul să aibă ”o declaraţie comună” prin care să spună că orice cetăţean din România, fie că este Victor Ponta, Sebastian Ghiţă sau oricine altcineva, ”are dreptul să vorbească”.

Sebastian Ghiţă a declarat, marţi seară, la ieşirea din sediul DNA Ploieşti, unde a fost citat ca suspect într-un nou dosar de corupţie, că este ”obişnuit” cu măsura controlului judiciar.

Întrebat dacă se aştepta la această măsură, Ghiţă a răspuns: ”Pare să fi devenit o chestiune aşa, care o ceri, n-o ceri, ţi se dă”.

De asemenea, întrebat care sunt acuzaţiile la adresa sa în acest nou dosar, Ghiţă a spus: ”Nu pot să mă refer la conţinutul dosarului după cum ştiţi”. El a adăugat că speră ca ”în ţara asta” judecătorii instanţei supreme să facă ”justiţie”.

”Am interdicţia de a discuta în mass-media despre dosar, de aceea n-o să mă refer la dosar sau la conţinut. (…) În mod evident încurajez pe orice cetăţean şi am şi stabilit cu avocaţii mei această conduită în procedurile juridice la care am fost supus în ultimii ani, să îmi exercit drepturile şi să avem speranţa şi încrederea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în primul rând în ţara asta va veni şi va face justiţie, pentru că oricâte eforturi, declaraţii sau giumbuşlucuri facem noi politicienii răspunderea, responsabilitatea este a acelor judecători de acolo şi nu mai avem altă formă de a spera, decât că dânşii vor veni să echilibreze acest fel de a privi societatea în ziua de astăzi”, a mai spus Ghiţă.

În acest context, deputatul, care este cercetat în mai multe dosare de corupţie pentru diverse infracţiuni şi care nu are dreptul că ia legătura cu martorii din noul dosar în care este suspect, a spus că îi va contacta pe şefii formaţiunilor politice reprezentate în Parlament şi că îşi doreşte ca, în condiţiile în care nu va putea fi legiferată ”problema interzicerii comunicării”, Parlamentul să adopte o declaraţie pe acest subiect.

”Dacă este să mă refer la principii (…) cred că orice cetăţean, conform articolului 30 din Constituţie, are dreptul să gândească liber şi să spună liber ceea ce gândeşte despre absolut orice lucru, despre religie despre procurori, despre instituţii şi că nu trebuie să i se facă dosare, nu trebuie să fie încarcerat, nu trebuie să i se inventeze probe şi să se aducă martori măsluiţi doar pentru că un om gândeşte liber şi vrea să spună liber ceea ce crede. Şi măcar cu acest lucru trebuie să ne hotărâm să fim de acord toţi. Mâine, am să-i contactez personal în măsura în care vor dori să stea de vorbă cu mine, pe toţi liderii partidelor parlamentare şi am să încerc să aduc această problemă a interzicerii comunicării unui cetăţean, indiferent cine el, indiferent ce face în societate, în Parlamentul României. O să încerc să îi conving că această problemă trebuie să ajungă în Parlamentul României şi chiar dacă nu credcă vom avea viteza necesară pentru a legiui această chestiune conform Constituţiei astfel încât legea să nu mai poată fi încălcată, măcar să avem o declaraţie comună prin care să spunem că orice cetăţean din România, fie că e el Victor Ponta, fie că e Sebastian Ghiţă fie că oricine are dreptul să vorbească, pentru că altfel vom ajunge să fim luaţi de pe stradă şi să nu avem voie să spunem nimănui nimic şi chestiunea asta ne va distruge”, a afirmat Sebastian Ghiţă.

Întrebat dacă se aştepta la acuzaţii precum cele care i se aduc în noul dosar deschis pe numele său de DNA Ploieşti, Ghiţă a spus: ”Nu. În mod evident nu”, spunând totodată că va contesta măsura controlului judiciar dispusă de procurori în noul dosar.

Parlamentarul a afirmat, de asemenea, că este ”de datoria” sa să apere libertatea românilor, pentru că de aceea a fost votat.

”Ce mă frământă şi mă apasă acum este această insistenţă la adresa mea de a nu fi lăsat să plec din ţară, de a nu fi lăsat să mă întâlnesc cu parlamentari din Parlamentul german, cu fostul prim-ministru al Austriei. Am avut o mulţime de invitaţii şi mi s-a răspuns că nu pot pleca dn ţară şi nu pot merge să mă întâlnesc cu acei oameni. Gândiţi-vă că fiecăruia dintre dumneavoastră un procuror, după bunu-i plac, pe baza unui denunţ, vă poate interzice timp de doi ani de zile să nu părăsţi ţara. Or chestiunea asta deja depăşeşte firescul şi e de datoria mea, de-asta m-aţi votat, sunt chemat să spun lucrurile astea, să le duc în Parlament. Aşa cred, asta o afirm cu tărie şi sper că creadă şi ceilalţi oameni în ce credeu: în libertate care astăzi se încearcă să ni se răpească. Nu mie. Eu pot plăti preţul ăsta. Dar tuturor celor 20 de milioane e normal să li se ia dreptul la a mai vorbi şi dreptul la a mai călători liber? Eu cred că nu”, a mai spus Ghiţă.

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploieşti, pentru complicitate la spălare de bani, în dosarul în care este cercetat şi fostul premier Victor Ponta, acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalităţi politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Aceeaşi măsură fusese dispusă anterior de procurorii anticorupţie şi pentru fostul premier Victor Ponta, audiat şi el la DNA Ploieşti.

Deputatul Sebastian Ghiţă a ajuns, marţi, în jurul orei 17.30, la sediul DNA Ploieşti, unde în cursul dimineţii a fost audiat şi fostul premier Victor Ponta, plasat sub control judiciar pentru că ar fi primit bani de la un politician. Marţi dimineaţă, Ghiţă a fost la instanţa supremă pentru un termen în procesul în care este acuzat că i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu, pentru finanţarea echipei de baschet ASESOFT de către primărie.

Share
Scris de
Adrian Vrauko
Stiri Despre sebastian ghita