Știri

Transportatorii: Pretul RCA va fi stabilit de o entitate independenta de ASF

Pretul asigurarilor auto obligatorii RCA va fi calculat si supravegheat de o entitate independenta de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), pe baza datelor trimestriale referitoare la rata combinata a daunei pentru fiecare asigurator in parte, la care se va permite un procent de 35%, masura urmand sa fie inclusa in proiectul legii RCA, a declarat miercuri, pentru News.ro, vicepresedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Cristian Muntean.

Aceste masuri au fost discutate miercuri la o intalnire care a avut loc intre reprezentanti ai transportatorilor si membri ai comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor.

Transportatorii au criticat in repetate randuri firmele de asigurare pentru modul in care au crescut tarifele RCA din vara anului 2015 pana in prezent si cer desecretizarea raportului efectuat de firma de cercetare Milliman asupra pietei RCA.

Acest raport ar arata, considera transportatorii, ca rata combinata a daunei pe RCA este de 60-80% chiar luand in calcul tarifele RCA mai mici, din 2015.

Potrivit datelor ASF, asiguratorii au continuat sa inregistreze pierderi pe segmentul asigurarilor auto obligatorii RCA in primele sase luni din acest an, in ciuda cresterii accelerate a tarifelor incepand cu vara lui 2015, rata combinata a daunei ajungand la 102,3% in cel de-al doilea trimestru al anului, fata de 101,6% in primele trei luni.

”Tarifele vor fi calculate de o entitate independenta de ASF, pe baza datelor privind rata combinata a daunei. Masura ar urma sa fie inclusa in legea RCA”, a spus Muntean.

Rata combinata a daunei va fi calculata trimestrial, pentru fiecare firma de asigurare, de catre entitatea respectiva. Dupa stabilirea unui pret de referinta, vor fi luati in calcul criterii care tin cont de comportamentul fiecarui sofer in parte, pretul putand sa creasca sau sa scada in functie de istoricul persoanei respective.

Astfel, sistemul bonus malus, aplicat partial in prezent de catre firmele de asiguari, va tine cont de comportamentul persoanei in trafic, masura care va contribui la responsabilizarea soferilor, considera specialistii.

O alta masura discutata la intalnire a fost intrarea pe piata a unei companii de stat, Exim Asig, masura propusa recent chiar ASF, care sustine ca in acest fel s-ar asigura un echilibru pietei RCA.

„Se impune intrarea pe piata RCA a unui asigurator cu capital de stat, care sa reprezinte un element obiectiv si independent in piata asigurarilor RCA din Romania (de exemplu, Exim Asig)”, se arata intr-un raport ASF, prezentat recent.

Scumpirea politelor RCA este principala nemultumire a trasportatorilor, care au recurs la proteste pe centurile marilor orase si pregatesc un protest national in 15 septembrie.

Piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata.

Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF.

In urma intrarii in procedura de faliment a Carpatica Asig, masura anuntata recent de catre ASF, pe piata RCA raman doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig – Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-09-07T17:28:20+03:00 17:28

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More