Connect with us

Știri

Cum arata primul ziar al Revolutiei, aparut pe 22 decembrie 1989 FOTO

Pe 22 decembrie 1989, in toiul Revolutiei care a dus la caderea regimului comunist, aparea ziarul Libertatea, care anunta, glorios, „Victorie!”.

Prima pagina a ziarului avea doua mari articole. „Victorie!” si „Cetateni! Frati romani, am invins! Tiranul a fost invins! Puterea e acum in mainile poporului!”, titra publicatia. Numarul din 22 decembrie `89 al ziarului Libertatea avea patru pagini, pline de indemnuri revolutionare si de entuziasm.

Potrivit libertatea.ro,  cateva sute de exemplare au fost aruncate de la balcon de cei prezenti in redactie peste oamenii care isi clamau in strada libertatea, restul tirajului fiind incarcat in Dacii, dus in punctele fierbinti ale Bucurestiului.

ziar libertatea 22 decembrie 1989

foto: libertatea.ro

CITESTE SI: Ana Blandiana: „Stiu ca a fost lovitura de stat, dar i-am spus mereu revolutie”

CITESTE SI: Revolutionarii timisoreni ii cer lui Klaus Iohannis desecretizarea documentelor Revolutiei din 1989

Iata cateva extrase din primul numar 

„Primele ore ale Libertatii. In clipa in care scriem aceste rinduri, in fata redactiei ziarului, acum liber, se cinta Hora Unirii. Sub aceasta emotie profunda relatam intimplarile petrecute ieri in piata Eroismului, de la Universitate, unde am fost martori oculari incepind cu primul moment si terminind cu odiosul genocid, declansat din ordinul «celui mai iubit fiu al poporului»”.

„La ora 14 erau deja peste 2.000. „Dinspre Piata Unirii veneau mereu, in coloane, altii si altii. Primele lozinci: «Sintem studenti», «Vrem guvern democratic», «Ceausescu, cine esti? Criminal din Scornicesti», «Timisoara », «Brasov», «Si voi sinteti romani», «Fara violenta », «Armata e cu noi»”.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top