Știri
De ce nu este tastatura așezată în ordine alfabetică
V-ați întrebat vreodată de ce pe o tastatură literele nu sunt așezate în ordine alfabetică? Ei bine, atunci când mașinile de scris au apărut pentru prima oară, tastele erau așezate alfabetic. Acest lucru a creat însă probleme și a fost necesară o schimbare.
Primul model al unei asemenea mașini a fost patentat în 1868, cu tastele așezate în ordine alfabetică. Însă acestea nu putea ține pasul cu utilizatorii care tastau repede și ajungeau să se blocheze foarte des. În momentul în care o persoană ajung să tasteze cu viteză mare, exista riscul ca tastele să intre în contact, blocând astfel mașina și stricând documentul.
Tastatura pe care o folosim astăzi, cea QWERTY, a fost inventată în anul 1870 de Christopher Latham Sholes, unul din creatorii mașinii de scris. Există mai multe teorii privind logica așezării literelor pe tastatură în acest mod. Se pare că scopul acestei așezări era de a reduce viteza cu care o persoană poate scrie, prin separarea celor mai utilizate litere de pe tastatură.
O altă teorie spune că această tastatură folosește mai des degetele cele mai slabe, pentru a elimina riscul blocării în timpul utilizării.
Citește și: De ce au literele F si J de pe tastatura denivelari
O dată cu apariția tastaturilor electronice, s-a încercat de mai multe ori ameliorarea poziționării tastelor. tentativa cea mai faimoasa îi aparține lui August Dvorak. În 1930, acesta a așezat literele cele mai des utilizate ale alfabetului pe linia centrală, pentru a obosi mai puțin mâna stângă.
De ce este tastatura QWERTY atât de populară
Modelul QWERTY a rămas însă cel mai folosit, celelalte variante apărute neputând să îl detroneze din topul preferințelor utilizatorilor. Succesul acestei așezări poate fi datorat și dactilografilor care folosesc la scriere tehnica oarbă. Această metodă constă în folosirea tuturor degetelor mâinii, fără ca utilizatorul să privească tastatura.
În acest mod de scriere, fiecărui deget de la mână îi este repartizat un grup de litere de pe tastatură. Astfel, probabilitatea de greși literele este adusă aproape de zero. Modelul QWERTY este singurul care respectă acest principiu, potrivit unor calcule făcute anterior.
Citește și: Ingredientul care iti salveaza laptopul dupa ce l-ai „inundat” cu suc sau cafea
Literele centrale sunt cele mai folosite și sunt apărate cu degetele arătătoare, care au cea mia multă putere. Restul literelor sunt dispuse în funcție de frecvența folosirii lor.