Connect with us

Știri

Kofi Annan, fostul secretar general al ONU, a murit la 80 de ani

Fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2001, a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani, după o „scurtă boală”, a anunţat sâmbătă la Geneva fundaţia sa, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

„Familia Annan şi Fundaţia Kofi Annan anunţă cu o imensă tristeţe că fostul secretar general al Naţiunilor Unite şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Kofi Annan, a decedat în linişte sâmbătă, 18 august, după o scurtă boală”, a declarat fundaţia într-un comunicat.

António Guterres, actualul secretar general al ONU, a transmis un mesaj în care îşi omagiază predecesorul ca pe o „forţă care ghida spre bine”, potrivit AFP.

Născut în Ghana, pe 8 April 1938, a fost primul oficial ONU care a avansat în ierarhia organizației până la funcția de secretar general, adaugă sursa citată. Era căsătorit și avea trei copii.

Cine a fost Kofi Annan

S-a alăturat în 1962 Organizaţiei Naţiunilor Unite ca ofiţer pentru chestiuni administrative şi buget în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la Geneva.

A lucrat apoi la Addis Ababa în cadrul Comisiei Economice pentru Africa, a Forţei de urgenţă a ONU în Ismailia (UNEF II), la Geneva în cadrul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi şi în câteva poziţii cu statut special la New York în cadrul unor departamente care vizau resursele umane (1987-1990), buget şi finanţe (1990-1992) şi menţinere a păcii (martie 1992 – decembrie 1996), potrivit https://www.nobelprize.org.

Înainte de a fi ales secretar general al ONU a fost numit în funcţia de subsecretar general pentru menţinerea păcii. Din această funcţie a contribuit în 1990 la repatrierea din Irak a peste 900 de angajaţi ai unor organizaţii şi companii internaţionale şi a altor cetăţeni non-irakieni.

A fost reprezentant special al secretarului general al ONU pentru fosta Iugoslavie (noiembrie 1995- martie 1996).

În perioada ianuarie 1997-decembrie 2006 a fost cel de-al şaptelea secretar general al ONU. Unul dintre obiectivele sale majore în calitate de secretar general al ONU a fost implementarea unui program amplu de reformă al Naţiunilor Unite prin care a încercat să revitalizeze organizaţia şi să facă sistemul ONU mai eficient.

A fost un susţinător constant al drepturilor omului, al statului de drept, al Africii, încercând totodată să aducă organizaţia mai aproape de publicul larg, de sectorul privat şi de alţi parteneri internaţionali, indică http://www.kofiannanfoundation.org.

În 1998 a ajutat la tranziţia către o guvernare civilă în Nigeria şi a vizitat Irakul pentru a debloca impasul diplomatic între regimul de la Bagdad şi Consiliul de Securitate al ONU privind inspecţiile ONU în materie de armament şi alte chestiuni conexe vizate de rezoluţiile ONU.

Iniţiativa Compactă Globală, lansată în 1999, a devenit unul dintre instrumentele cele mai solide pentru promovarea responsabilităţii sociale corporative.

Se implică în 1999 la rezolvarea diferendului dintre Libia şi Consiliul de Securitate şi cere totodată implicarea unui răspuns internaţional faţă de violenţele din Timorul de Est.

Kofi Annan se implică în 2000 în demersurile pentru retragerea Israelului din Liban şi în 2006 contribuie la încetarea ostilităţilor între Israel şi Hezbollah.

Pentru demersurile sale în slujba protecţiei drepturilor omului şi pentru revitalizarea ONU a primit la 10 decembrie 2001 la Oslo premiul Nobel pentru Pace.

Citeşte şi: Radu Demian a murit. Ce mesaj a transmis FRR

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top