Știri
Supa cu găluște de post se face simplu și rapid și este extrem de gustoasă.
Normal că gustul și consistența găluștelor de post diferă de cele “de dulce”, dar asta nu le face mai puțin gustoase, ci doar… altfel.
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 15 min
Timp de gatire: 25 min
Gata in: 40 min
INGREDIENTE
2 morcovi
2 cepe
1păstârnac
1 țelină
pentru găluște: 4 linguri de făină, 4 linguri de griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă tocată mărunt
sare, boia și piper, după gust
1 legătură pătrunjel
MOD DE PREPARARE
Taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor). Asezonează cu sare, piper și boia și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie.
Adaugă peste 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute.
Între timp, ocupă-te de găluște. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă.
De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert.
(Dacă nu faci asta și lași compoziția pentru găluște să stea, îți vor ieși tari!)
Lasă-le 5-10 minute la fiert, apoi oprește focul. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute.
Citeste si SUPĂ DE CIUPERCI (DE POST)
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 60 min
Gata in: 60 min
INGREDIENTE
400 g ciuperci
2-3 morcovi
1 ţelină
1 păstârnac
1 ceapă
1 fir de praz
2 linguri ulei
200 ml roşii decojite în suc de roşii
1 lingura orez
1 căţel de usturoi
sare
piper
1 legatura pătrunjel şi ţelină verde
MOD DE PREPARARE
1. Ceapa, morcovii, păstârnacul, ţelina şi prazul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Se pun la fiert în 2-2,5 litri de apă cu un praf de sare.
2. Separat, într-o tigaie cu ulei se călesc ciupercile tăiate felii. Se sting cu 2-3 linguri de supă de legume, se dau cu un praf de sare şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 5 minute.
3. Se adaugă ciupercile la supă, se acoperă şi se lasă să fiarbă 30 minute. Dacă ciupercile şi toate legumele sunt bine fierte, se mai adaugă usturoiul tocat mărunt, orezul şi la sfârşit sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe.
Se mai lasă pe foc 10 minute şi se potriveşte la gust cu sare, piper şi verdeaţă tocată mărunt.