Știri
Sărbătoare 30 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de Sfinții Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan
În fiecare an la data de 30 ianuarie creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Trei Iertarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur. Este sărbătoare cu cruce roșie înc alendarul creștin ortodox.
Sărbătoare 30 ianuarie. Tradiții și obiceiuri de Sfinții Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan
Sfinții Trei Ierarhi au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul celui următor și fiecare dintre ei a avut o contribuție esențială la teologia creștină, fiind numiți „Protectori ai învățământului teologic”. Cei trei teologi sunt prăznuiți și separat, însă, pentru a arată unitatea de învățătura, Biserica a rânduit și o zi de prăznuire comună.
În tradiția populară, Sfântul Grigorie Teologul este considerat protectorul femeilor văduve și al persoanelor necăjite. Cei care au necazuri financiare sau mulți dușmani trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului.
Se mai crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea da spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvară va fi friguroasă, dacă e ger, vară va fi călduroasă.
În zonă Munteniei, în dimineață sărbătorii, este bine să dăm de pomană o lumânare, pentru că viață noastră să fie luminoasă, fără grijă zilei de mine.
Femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea. Să facă pomeniri și să împartă ofrande. Prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.
În această zi se împart ofrande pentru cei trecuți în neființă, iar gospodinele fac colivă și merg să o sfințească la biserică. De asemenea, se spune că fiecare mamă care are o față de măritat trebuie să se roage pentru că această să aibă noroc și să își găsească ursitul.