Rețete
Reteta de Paste: Cozonac unguresc cu mac
Va prezentam o reteta de Paste din specialitatile bucatariei maghiare. E gata in doua ore, insa merita asteptat: gustul e senzational!
Reteta de Paste: cozonac unguresc cu mac
INGREDIENTE:
– un kilogram de faina;
– 100 de grame de unt;
– 100 de grame de margarina topita;
– 2 oua;
– 50 de gramde de drojdie;
– 500 de mililitri de lapte;
– o ingurita de sare;
– 100 de grame de zahar;
– 200 de grame de mac pisat;
– esenta de rom.
Cum se prepara
1. Incalzeste aproximativ 100 de mililitri de lapte si sfarama drojdia in el.
2. Pune la fiert 50 de grame de zahar in 100 de mililitri de lapte, la foc mic. Adauga apoi macul si untul. Lasa compozitia la fiert aproximativ 5 minute. Amesteca incontinuu ca se nu se lipeasca. Adauga esenta de rom apoi lasa compozitia la racit.
3. Pune faina pe masa de lemn si fa o gropita in mijloc. Toarna maiaua de drojdie si 250 de mililitri de lapte si sarea. Framanta pana obtii un aluat consistent si adauga treptat restul de unt si de margarina topire si racite. Lasa aluatul la dopsit 30 de minute.
4. Pregateste tava de cuptor tapetand-o cu o hartie de copt. Imparte apoi aluatul in 4 parti egale si intinde foile dreptunghiular. Peste fiecare foaie de aluat se pune cate un strat de umplutura de mac.
5. Ruleaza foile si asaza apoi cozonacul unguresc in tava, una langa alta. Lasa putin spatiu intre ele pentru ca exista sansa sa se lipeasca in timpul coacerii. Unge cu oua batut suprafata cozonacului. Focul trebuie sa fie potrivit. Desertul e gata cand capata o nuanta aramie. Pofta buna!