Sanatate
Ce reguli vor exista în restaurante și terase și când se vor deschide
Autoritățile au pregătit un draft pentru redeschiderea restaurantelor și teraselor, iar Antena 3 a obținut aceste informații. Conform acestui document, aceste firme își vor redeschide porțile pentru clienți începând cu data de 1 iunie. Află mai multe detalii din rândurile de mai jos.
Ce reguli vor exista în restaurante și terase și când se vor deschide
În primă etapă, odată cu 1 iunie 2020 vor fi permise activitățile de servire și de consum al produselor alimentare la terasele sau spațiile deschise. Se vor deschide atât spațiile deschise din exteriorul incintelor de alimentație publică, cât și cantinele de incintă destinate angajaților proprii. Acestea nu vor oferi acces persoanelor din exterior.
În a doua etapă, odată cu data de 15 iunie 2020 vor fi permise activitățile de servire și consum al produselor alimentare în interiorul restaurantelor și teraselor. Totuși o excepție vor constitui spațiile în care se organizează evenimente.
În cadrul celei de-a treia etape, la 1 iulie 2020 vor fi permise toate activitățile de servire a mesei în interiorul și exteriorul unităților de alimentație publică. Această etapă se va aplica doar dacă starea de alertă va continua și după data de 18 iunie 2020. În caz contrar, odată cu 15 iunie 2020 se vor ridica toate restricțiile.
Obligațiile restaurantelor:
-„se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficient și că se va evita pe cât posibil interacțiunea fizică între clienți
-se va încerca prin proceduri de lucru și reducerea cât se poate de mult a interacțiunii dintre angajați-clienți
-distanța între spătarele scaunelor de la mesele învecinate trebuie să fie minim 1,5 m, în mod normal mesele fiind de maximum 4 sau 6 persoane,
– excepție de la această regulă fac mesele la care sunt membri aceleiași familii sau grupuri de cunoscuți, însă nu mai mult de 10 persoane la masă, cu 1 m între locuri și obligatoriu cu rezervare prealavilă
– se recomandă ocuparea locurilor să se facă cu rezervare anterioară în restaurantele cu servire la masă
– în restaurantele cu servire rapidă operatorii și supraveghetorii vor recomanda clienților să lase câte un scaun liber între persoane
– în cazul restaurantelor din incinta hotelurilor se recomandă implementarea unor soluții de rezervare prealabilă
– la servirea mesei personalul va purta mască și își va dezinfecta mâinile”, conform Antena 3.