Știri
Când vorbești, creierul tace
A trecut mai mult de un secol și jumătate de când zona Broca a creierului nostru este recunoscută drept centrul de comandă pentru limbaj și vocalizare. Acest lucru era valabil în teorie până acum. Și asta deoarece oamenii de știință au descoperit că atunci când oamenii vorbesc, creierul tace.
Cercetătorii de la Universitatea din California (Berkeley) și de la Universitatea John Hopkins din Maryland au constatat că în momentul în care vorbim cu voce tare, creierul tace. În anul 1860, medicul francez Paul Broca a semnalat regiunea prefrontală a creierului responsabilă cu limbajul, și asta deoarece persoanele care au suferit accidentări sau au fost răniți în această zonă a creierului se confruntă cu dificultăți de vorbire.
Aceste persoane abia pot să vocalizeze, reușind să spună doar „i”, legat cu greu de restul mesajelor pe care le transmit. Cercetătorii au observat datorită unor electrozi cum se comportă creierul la pacienții cu epilepsie, în timp ce citesc și vorbesc cu voce tare. Cercetătorii au analizat zona Broca (cea unde se produc cuvintele înainte de a fi emise) și au aflat că tot ce știau despre responsabilitatea zonei prefrontale a creierului este fals.
Adeen Flinker, unul din cercetătorii de la Universitatea din California, declară surprins că zona Broca a creierului nu este ”creierul limbajului” ci este doar o porțiune din creier care primește stimuli, recepționează mesaje pe care apoi le transformă și le emite. Totodată, zona Broca este responsabilă și cu organizarea stimulilor percepuți, pentru a nu se crea confuzii în momentul în care persoana se exprimă pe un anumit subiect.
Studiul revoluționar al oamenilor de știință a fost publicat în „Proceedings of The National Academy of Sciences”.