Connect with us
Elevi care sustin proba de bacalaureat

Știri

Limba Română ar putea fi eliminată de la Bacalaureat și Evaluarea Națională. Proiect de lege. Ce prevede?

Elevii ar putea să scape de proba de limba română. Un deputat de la Uniunea Democrată Maghiară din România a propus eliminarea probei în cauză la evaluarea claselor a VI-a, a VIII-a și la examenul de bacalaureat. Acest lucru va fi posibil pentru elevii din instituții cu predare în limbile minorităților naționale.

Limba română ar putea fi eliminată de la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Un deputat UDMR dorește eliminarea probei de limba română pentru elevii care provin din instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale, la clasele a VI-a, a VIII-a și a XII-a. Deputatul se numește Kulcsár-Terza József-György și a depus proiectul de lege în cauză la Parlament pentru elevii maghiari, motivul fiind că ar putea să fie discriminați.

Te-ar mai putea interesa şi:

Inițiativa propune o modificare a articolelor din legea educației care se referă la evaluările de la finele claselor a VI-a, a VIII-a, dar și în cazul Bacalaureatului. La expunerea de motive, inițiatorul a susținut faptul că elevii care au studiat în altă limbă decât cea română ar putea fi discriminați chiar „în condiția în care ar fi obligați la a susține două examene de limbă și literatură română și una maternă”.

Attila Korodi, despre proiectul UDMR

„Orice modificare în acest sens ar trebui precedată de o dezbatere cu experți și decidenți în sistemul educațional în limbile minorităților naționale , în cazul nostru cu experți maghiari în educație. Nu s-a făcut nici o dezbatere, efectiv după anunțul PCM iar la trei zile a fost depus proiectul. Nu avem cum susține!”, a declarat Korodi, liderul grupului UDMR de la Camera Deputaților.

Partidul Civic Maghiar a anunțat încă de pe 5 mai că va propune un proiect de lege care va urma să modifice legea educației asatfel că elevii maghiari să nu mai fie obligați să fie testați la limba și literatura maghiară. PCM a susținut că elevii care aparțin minorităților naționale sunt discriminați tocami prin astfel de teste.

Sursă: www.fanatik.ro

Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

1 Comment

1 Comment

  1. Cetatean onest

    2019-05-20T21:08:35+03:00 at 21:08

    Nu cred ca nai exista tara in Europa in care sa nu fii obligat sa stii limba tarii in care traiesti indiferent de nationalitate. Daca traim in Romania trebuie sa stim româneste. Asa ca nu mi se pare normal sa nu se studieze lumba romana in scolile cu predare in alte nationalitati.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top