Connect with us

Știri

Parada de 1 Decembrie 2018. Programul de la București și Alba Iulia

Astăzi România împlinește 100 de ani de existență, iar cu ocazia acestui eveniment au loc mai multe momente speciale în amintirea Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918.

În București, parada militară a început la ora 10, iar la Alba Iulia momentul cel mai important al zilei va fi la ora 15 și 30 de minute.

Sâmbătă, pe 1 decembrie, peste 4.000 militari și specialiști din MApN, MAI, SRI, SPP şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor participa la parada militară de 1 decembrie din București.

Sâmbătă, în București, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, la ora 08.00.

Ceremonia oficială, din Piața Arcului de Triumf, va începe la ora 10.00 când președintele țării, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori. Defilarea tehnicii de luptă și a militarilor va începe în jurul orei 10:10.

Şeful statului a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

La parada militară asistă premierul Viorica Dăncilă, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, miniştri, parlamentari, foştii şefi de stat Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, lideri de partide, reprezentanţi ai Armatei, veterani.

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, între care şi aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, participă la Parada Militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.

Potrivit MApN, detaşamentele de militari străini sunt din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

La Alba Iulia, marș spre Unire

Peste două mii de oameni din ţară şi diasporă, unii veniţi de la mii de kilometri distanţă, dotaţi cu numeroase steaguri tricolore, asemănătoare inclusiv celor de acum 100 de ani, au plecat sâmbătă dimineaţa din gara Alba Iulia spre Cetate, locul unde au loc manifestările prilejuite de Ziua Naţională, în „Marşul Unirii”, un eveniment organizat de Platforma Unionistă „Acţiunea 2012”.

„Ne-am adunat din toate colţurile ţării pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire şi pentru a spune că ţara nu este întreagă. România din 1918 este ruptă. Ne vrem fraţii acasă, vrem să facem unirea Republicii Moldova cu România. Vrem să aducem Basarabia acasă şi de-asta ne-am adunat din toate colţurile ţării, pentru a transmite acest mesaj important”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Acţiunii 2012, George Simion.

El a susţinut că la debutul marşului nu au putut ajunge şi basarabenii. „Au fost multe autocare în vamă şi nu au apucat să treacă toate şi mai avem întârziere în sosirea autocarelor din Basarabia. Şapte mii de basarabeni au venit pentru a participa la Alba Iulia la serbările organizate aici”, a spus Simion.

La acţiune au ajuns însă la timp şi români din Anglia, Italia, Spania, Germania, veniţi cu zeci de autoturisme.

„Noi am venit şi pe 10 august, suntem unii dintre promotorii 10 august, şi ne-am dorit, pur şi simplu, să demonstrăm oamenilor că noi nu facem numai proteste, noi vrem să venim să facem un Centenar şi o sărbătorire frumoasă. Este o ocazie unică în viaţă, spun eu. Să demonstrăm că suntem uniţi”, a spus liderul Diaspora Europeană, Mario Mocanu. Acesta a străbătut peste 2.500 de kilometri în ultimele zile pentru a ajunge la Alba Iulia.

Participanţii, din care unii îmbrăcaţi ca acum 2.000 de ani, asemănător dacilor, sau ca acum 100 de ani, precum cei care au fost în 1918 la Alba Iulia, scandează diverse lozinci unioniste şi interpretează cântece patriotice.

Marşul Unirii are 6 kilometri şi se desfăşoară pe traseul Gară – Bulevardul Ferdinand – Bulevardul Horea – Piaţa Tricolorul – strada Unirii.

La începutul lunii noiembrie, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, Simion a declarat că zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi să participe de 1 Decembrie la Alba Iulia la un „Marş al Unirii”, acţiune la care vor participa şi tineri din Moldova, dar şi români din diaspora.

El a spus atunci că organizatorii nu îşi doresc ca evenimentul să fie politizat, ci unul care să transmită unitate.

„Să nu politizăm în vreun fel şi să lăsăm deoparte toate scandalurile şi certurile din societatea românească în această zi importantă pentru toţi românii. Indiferent de credinţele noastre, de apartenenţele unora sau altora la partidele politice, e important ca noi, poporul, să dăm un exemplu de unitate şi palma dată politicienilor să fie una simbolică, să arătăm că noi am fost în stare să facem ceva în Anul Centenarului. După aceea, avem restul de 364 de zile din an să ne războim cu clasa politică şi cu multe instituţii care nu îşi fac treaba”, a punctat activistul unionist.

Daniel Șuta, editor senior

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top