Alegeri locale 2020. De ce acte ai nevoie ca să poți vota pe 27 septembrie

Alegeri locale 2020. Se apropie ziua cea mare, ziua votului, zi în care românii vor pune ștampila pe cei în care au încredere. Se vor alege primarii, consilierii locali și consilierii județeni. Pentru a-și putea exprima preferințele, fiecare votant trebuie să se prezinte la secția de votare cu acte prin care să își dovedească identitatea.

Acte necesare pentru a vota

Alegeri locale 2020. Pentru a-și putea exprima preferințele în materie de primari, consilieri locali și județeni, românii trebuie să se prezinte la vot cu un act prin care să-și demonstreze identitatea. Poate fi buletinul (cartea de identitate), cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, pașaportul de serviciu/electronic, pașaportul diplomatic/electronic, sau carnetul de serviciu militar.

Au dreptul de a alege cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua votului. Pentru alegerea autorităților administrației publice locale, alegătorii pot vota în localitatea în care își au domiciliul sau reședința, după caz.

Cetățenii Uniunii Europene cu domiciliul sau reședința în România, pot vota pentru alegerea autorităților administrației
publice locale în aceleași condiții ca și cetățenii români. Un alegător poate fi înscris într-o singură listă electorală.

La alegerile locale, în cazul în care deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este
evidentă, votul este valabil.

Reguli în secția de votare

Dat fiind contextul epidemiologic, la alegerile locale din acest an, românii trebuie să respecte un set de reguli pentru a evita răspândirea virusului.

În linii mari, totul ține de distanțare, mască de protecție, dezinfectarea mâinilor, mănuși de protecție. Cetățenii care se vor prezenta la secția de votare fără mască de protecție, vor primi una. Sub nicio formă, nu vor avea voie să intre fără mască de protecție.

La intrarea în secția de votare, alegătorii se va prezenta la operatorul de calculator, cu masca de protecție și cu mâinile dezinfectate. Timp de câteva secunde își va da jos masca de protecție, doar pentru identificare.

Apoi, alegătorul va prezenta, din nou, actul de identitate în fața președintelui secției de votare. Își va scoate iar masca de protecție pentru 3 secunde. Va primi buletinele de vot și ștampila.

După ce va vota, își va dezinfecta mâinile, își va lua actul de identitate și va părăsi secția de votare.

Nu intră mai mul de 5 oameni în secția de votare. Se va păstra distanța de un metru între persoane. Membrii secțiilor de votare vor fi delimitați de alegători de panourile despărțitoare.

„Dacă fiecare cetăţean respectă regulile, timpul nu ar trebui să fie afectat, pentru că nu vorbim de reguli foarte speciale. Vorbim de o dezinfectare normală, care se întâmplă pe întreg procesul electoral, vorbim de o identificare de trei secunde, care s-a întâmplat de fiecare dată – identificarea în faţa operatorului de calculator. Timpul efectiv va fi la fel, doar că va trebui să îşi dea masca jos, să fie identificat. În aceleaşi condiţii, şi la preşedintele secţiei de votare. Din punctul nostru de vedere, aşa cum arată lucrurile, fluxul nu ar trebui să fie îngreunat de niciun fel”, a declarat Constantin Florin Mituletu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.

 

Share
Scris de
Emanuela Ursu

Acest site foloseste cookies.

Read More