Pandemia de coronavirus a provocat numeroase pagube și continuă să afecteze oamenii. Mai multe domenii au suferit schimbări din cauza virusului, precum cultura, educația sau economia. De altfel, și în plan politic au existat probleme, având în vedere că alegerile locale 2020, care ar fi trebui să se desfășoare în vară, au fost amânate. În urma relaxărilor, oamenii au revenit treptat la viața de diainte de pandemie, deoarece au fost permise din nou mai multe activități, restricțiile au fost ridicate. La fel se întâmplă și în cazul alegerilor locale, care vor avea loc la data de 27 septembrie. Azi începe perioada electorală.
Având în vedere că alegerile locale 2020 ar fi trebuit să se desfășoare în această vară, iar pandemia a dus la anularea lor, pentru a preveni complicarea situației, acestea au fost reprogramate pentru 27 septembrie 2020. Autoritățile susțin că până atunci răspândirea noului coronavirus se va diminua şi vor putea fi organizate aceste mișcări. Astfel, prelungirea mandatelor și susținerea alegerilor în toamnă vor impune mai multe măsuri pentru prevenirea infectării cu Covid-19.
Începând de azi, 29 iulie, începe perioada aferentă alegerilor locale. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a precizat că, începând de miercuri, toate partidele care doresc să se înscrie în competiţie, precum şi candidaţii independenţi îşi pot înregistra mandatarii financiari, deschide şi declara conturile la AEP.
El a amintit că situația este una complicată în anumite zone, având în vedere că mai multe localităţi sunt carantinate, însă a adăugat că ar trebui să nu fie probleme cu organizarea procesului electoral în aceste circumscripţii, deoarece ar urma să iasă din carantină înainte de a se constitui birourile de circumscripţie.
De asemenea, AEP a anunţat principalele repere calendaristice ale acestei perioade:
– 2 august – constituirea Biroului Electoral Central;
– 7 – 11 august: perioada de înregistrare a alianţelor electorale;
– 7 – 18 august – perioada de depunere a candidaturilor;
– 8 august – constituirea birourilor electorale de circumscripţie;
– 24 august – rămânerea definitivă a candidaturilor;
– 22 septembrie – tipărirea buletinelor de vot, desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, prin tragere la sorţi computerizată;
– 26 septembrie, ora 7:00 – încheierea campaniei electorale;
– 27 septembrie, ora 7:00 – începerea votării;
– 27 septembrie, ora 21:00 – încheierea votării
Pentru a evita răspândirea virusului, în timpul campaniei electorale, cei aleși nu vor putea să organizeze adunări publice sau meetinguri electorale pentru a comunica cu oamenii. Totuși, ei vor putea să meargă în casele oamenilor pentru a le transmite mesajele pe care le au pentru ei, dar vor trebui să respecte toate normele stabilite, precum purtarea măștii sau respectarea distanțării sociale, pentru a fi evitat orice contact direct. Se va pune accent pe campania din mediul online, care reprezintă cea mai sigură sursă de comunicare.
Acest site foloseste cookies.
Read More