Alegerile locale de anul acesta au loc la data de 27 septembrie, așa cum au stabilit autoritățile. Va fi un scrutin diferit, deoarece criza sanitară continuă să reprezinte o amenințare, iar oamenii vor trebui să aibă în vedere respectarea mai multor reguli de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus, lucru nemaiîntâlnit până acum. Cele mai multe secții de votare vor fi organizate în instituții de învățământ, ceea ce înseamnă că elevii vor avea mai multe zile libere. În acest context jurnalistul Ion Cristoiu vrea ca școlile să nu mai devină secții de votare și vine cu o alternativă pentru români.
Alegerile locale de anul se vor desfășura în contextul crizei sanitare cu care ne confruntăm. Astfel, pe 27 septembrie, românii vor ieși la vot purtând masca de protecție, respectând regulile de igienă corespunzătoare și menținând distanțarea socială de restul alegătorilor.
Majoritatea secțiilor de votare vor fi organizate în școli, grădinițe, licee, motiv pentru care, timp de trei zile, respectiv 25, 28, şi 29 septembrie (dar și 264 septembrie în București) cursurile vor fi mutate în mediul online, pentru ca sălile de curs să poată fi pregătite înainte și după alegeri, dezinfectate și dotate cu cele necesare pentru vot.
În acest context, jurnalistul Ion Cristoiu propune ca alegerile să nu mai producă schimbări în cadrul procesului de învățământ și școlile să nu mai fie transformate în secții de votare. Alternativa lui presupune să fie organizate corturi precum cele de tratarea bolnavilor care contractează noul virus, în care să fie create toate condițiile și care să ofere o mai mare siguranță celor care vin la vot.
„La ora actuală, legea nu reglementează mai ales partea dreptului de a veni la vot. Pentru că poate mulţi oameni se sperie să vină. Ar trebui ca în legea făcută temeinic să se respecte măsurile de protecţie sanitară, să se prevadă măsuri inclusiv materiale, poate schimbarea locaţiilor în materie de votare. Şcolile sunt vechi, poate facem nişte corturi cum s-au făcut la spitale, în care să fie create toate condiţiile şi atunci sigur am putea vorbi despre păstrarea democraţiei şi în condiţii de pandemie.”, a declarat gazetarul.
Ion Cristoiu susține că ar fi bună și metoda de vot prin corespondență sau votul electronic, însă este de părere că România nu este pregătită pentru o astfel de schimbare și crede că lucrurile s-ar complica prea mult în această situație.
Din totalul secțiilor de votare pregătite pentru alegerile din 27 septembrie, majoritatea vor fi organizate în instituții de învățământ. Aceste instituții vor fi închise în 25, 28 și 29 septembrie, timp în care elevii vor sta acasă și vor participa la cursuri din fața calculatorului.