Viorica Dăncilă a anunțat astăzi într-o conferință de presă ca va modifica legislația de vot, pentru ca Președinții de Consilii Județene să fie aleși uninominal, ca primari. Astfel, la următoarele alegeri parlamentare și locale din 2020, votul va fi pe persoană.
Până acum Președinții de consilii județene erau aleși de primari și majoritatea celor care au câștigat alegerile în județul respectiv.
Tot astăzi Darius Vâlcov și-a dat demisia din cabinetul condus de premierul Dăncilă, acesta a avut de ales în a-și da demisia sau a fi demis. Cel din urma a ales să demisioneze.
Dăncilă a mai ținut să mulțumească în conferința de presa Suvernului Pontif, Papa Francisc pentru toate cuvintele frumoase pe care le-a adresa românilor. De asmenea a lăudat și autoritățile implicate pentru ca vizita să fie lipsită de incidente.
Liderul PMP, Eugen Tomac, i-a transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care îi sesizează faptul că mass-media de limba română de peste Prut este în „moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român”.
„În contextul în care limba română este limba oficială a R.Moldova și aproape o treime din populația R. Moldova are și cetățenie română, mass-media de limba română de peste Prut este în moarte clinică din cauza reducerii substanțiale a finanțării acordate de statul român. Astfel, cele mai importante publicații de limbă română, cum ar fi revistele “Limba Română” și “Contrafort”, respectiv “Ziarul de Gardă” și ziarul “Timpul”, precum și unele posturi românești de televiziune sau radio, sunt în imposibilitate de a funcționa sau trăiesc la limita supraviețuirii”, arată Eugen Tomac, în scrisoarea transmisă premierului.
Liderul PMP spune că, în același timp, mass-media de limba rusă de la Chișinău, „folosită de Federația Rusă ca armă în războiul informațional”, este înfloritoare, iar voința politică a liderilor din stânga Prutului nu e să schimbe ceva, „ci dimpotrivă, să eternizeze influența Moscovei în R.Moldova”.
„Nu mă aștept să înțelegeți nici importanța simbolică a limbii române din perspectiva păstrării culturii și identității naționale a românilor din R. Moldova, nici impactul toxic al dezinformării și manipulării servite cetățenilor din R.Moldova de Moscova, prin mass-media de limba rusă, dominantă la Chișinău. Am însă pretenția să nu zădărniciți un efort pe care statul român îl face încă din 1991, acela de a subvenționa presa de limba română din R.Moldova, măcar la nivelul la care au făcut-o predecesorii dumneavoastră care au ocupat fotoliul de prim-ministru al României, indiferent de coloratura politică a acestora. Este vorba de un efort financiar minor, cu impact major asupra parcursului pro-occidental al R. Moldova și asupra perspectivei unirii R.Moldova cu țara mamă, România. Pe această cale, vă cer imperativ să nu vă transformați în groparul presei de limba română de la Chișinău! Lăsați la o parte, măcar pentru o clipă, frământările din PSD, partidul în fruntea căruia vă aflați, și cereți Guvernului pe care îl conduceți să aloce sumele necesare revigorării mass-media de limbă română în R. Moldova!”, potrivit sursei citate.
Acest articol a fost actualizat la: 3 iunie 2019 13:34