Alegerile locale au loc mâine, 27 septembrie. Va fi un scrutin atipic, deoarece oamenii vor trebui să respecte o serie de reguli de prevenire a unei tragedii, având în vedere situația dificilă cu care ne confruntăm din cauza crizei sanitare care a cuprins omenirea. În acest context, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a intervenit pentru a le oferi câteva sfaturi oamenilor care vor merge la vot, pentru a-i ajuta pe aceștia să fie siguri de faptul că viața lor nu a fost pusă în pericol în urma scrutinului.
Virgil Musta îi încurajează pe oameni să iasă la vot, deși situația este una destul de fragilă. Astfel, el crede că este responsabilitatea fiecăruia să aleagă cum vrea ca lucrurile să evolueze în locul din care provine. În plus, el a explicat și cum trebuie să ne ferim și să evităm orice risc la care ne supunem când mergem la secția de votare.
„Nu pot însă să nu leg responsabilitatea votului de responsabilitatea respectării măsurilor de prevenţie despre care am tot vorbit, în special purtarea măştii, spălatul pe mâini şi păstrarea distanţei minime. Autorităţile vor stabili măsurile concrete la faţa locului, iar dacă şi noi respectăm cele de mai jos, prezenţa la vot nu va reprezenta un risc de contaminare.”, a scris medicul Virgil Musta pe Facebook.
Astfel, medicul Virgila Musta le sugerează să păstrăm distanța față de oamenii cu care ne întâlnim în drum spre secția de votare și să nu interacționăm de aproape cu ei, mai ales în spațiile închise, unde trebuie neapărat să purtăm masca de protecție. De altfel, medicul avertizează în privința salutui cu mâna, care trebuie înlocuit de o altă formă.
Ajunși la secția de votare, conform îndrumărilor medicului, trebuie să păstrăm distanța, să stăm la rând fără să ne aglomerăm și să purtăm masca de protecție în tot acest timp, cât și în timp ce votăm. Înainte de a intra în secția de votare, trebuie să ne dezinfectăm mâinile cu substanțele puse la dispoziție de autorități, precum și la ieșirea din locul respectiv.
Virgila Musta spune că trebuie să fim atenți atunci când îndepărtăm masca pentru a fi identificați, să o facem atent, atingând doar elasticele acesteia. De altfel, este bine să avem propriul pix cu care să semnăm și chiar să purtăm mănuși chirurgical, pe care să le aruncăm atent la coșul de gunoi după folosire. Medicul subliniază faptul că echilibrul este soluția care ne va salva de la o situație și mai gravă decât acum și că totul depinde de comportamentul și responsabilitatea noastră de mâine.
„Riscul de contaminare prin intermediul suprafeţelor este mult mai mic şi poate scădea spre zero la vot (datorită unei cantităţi mici de virus şi a acţiunilor de dezinfectare a suprafeţelor de acolo) faţă de riscul de contaminare pe cale aeriană, motiv pentru care masca şi distanţa sunt foarte importante”, a mai explicat dr. Virgil Musta.