Alegeri parlamentare 2020. Oficial am intrat în săptămâna alegerilor parlamentare. Pe 6 decembrie este ziua în care românii sunt așteptați la vot. Ei au ocazia să aleagă senatorii și deputații în care au încredere și despre care cred că pot face ceva bun pentru viitorul României. Vor fi aleși 465 de parlamentari, dintre care 136 de senatori și 329 de deputați.
Alegeri parlamentare 2020. Cei care vor obține votul românilor vor avea patru ani în Parlamentul României. În acești ani vor primi sume de bani considerabile, dar vor avea parte și de alte beneficii din partea statului.
În primul rând, salariul unui parlamentar variază între 11.000 și 14.000 de lei net. Atât senatorii cât și deputații au parte de aceleași indemnizații și beneficii. În ceea ce privește beneficiile, parlamentarii primesc bani pentru dirună, chirie, transport, telefon, dar și pentru cheltuieli cu biroul parlamentar din teritoriu.
Ei au transport gratuit intern pe calea ferată, un bilet de avion gratuit pe săptămână și le sunt decontate cheltuielile de carburant. Beneficiază de un abonament de telefonie mobilă decontat de Parlament.
Senatorii și deputații primesc în fiecare lună, pe toată durata mandatului, o sumă considerabilă pentru chirie. Aceasta nu poate fi mai mică de jumătate din indemnizația brută a deputatului, respectiv al senatorului, adică cel puțin 10.000 de lei lunar.
Parlamentul acoperă și chiria birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, facturile la utilități și salariile personalului angajat.
Senatorii și deputații își încep programul de lucru luni la ora 14.00 și se termină miercuri la ora 18.00, timp în care parlamentarii au activitate în comisii și în plen.
Pentru alegerile parlamentare din 2020 s-au înscris 7.132 parlamentari, iar cei mai mulți dintre ei își doresc un loc la Camera Deputaților. Numărul candidaților din acest an a crescut semnificativ față de 2016 când au fost 6.476 candidați pe listele pentru parlamentare.
Pe 6 decembrie 2020 au loc alegerile parlamentare din acest an. Românii din diaspora vor putea vota pe parcursul a două zile: 5 și 6 decembrie. Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se află în interiorul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de
vot, pot vota până la ora 23.59 (ora locală).