Alegeri parlamentare 2020: Raed Arafat a anunțat că se va putea circula fără restricții până la ora 01.00

04.12.2020
Alegeri parlamentare 2020: Raed Arafat a anunțat că se va putea circula fără restricții până la ora 01.00

Pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, Raed Arafat a anunțat că se vor scoate parțial restricțiile de circulație. Mai precis, cetățenii cu drept de vot din România vor putea să meargă pe străzi fără declarația pe propria răspundere între până la ora 01.00.

Astfel, între 05.00-01.00 pe 6 decembrie 2020 se va circula fără restricții conform anunțului făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Hotărârea CNSU a trecut şi în cadrul ei sunt două măsuri principale: una în privinţa pieţelor închise, care vor fi redeschise cu condiţia emiterii unui ordin comun al ministrului Sănătăţii, ANSVA şi ministrului Lucrărilor Publice în privinţa măsurilor de sănătate publică ce vor fi aplicate în interiorul pieţelor, iar a doua măsură este pentru ziua votului. Pentru toţi cetăţenii cu drept de vot există libertate de mişcare între ora 5,00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 1,00 dimineaţa în data de 7 decembrie”, a spus Arafat, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban anunță ridicarea restricțiilor în ziua de alegeri parlamentare

Precum Arafat, și premierul Ludovic Orban a declarat că cetăţenii cu drept de vot vor avea libertate de circulaţie până la ora 1,00 noaptea în data de 7 decembrie. Asta pentru că este reglementat în lege că votarea se desfășoară până la ora 23,59.

De asemenea, nu se vor aplica restricţiile de circulaţie impuse între 23,00 şi 5,00 dimineaţa pentru membrii BEC, observatorii, candidaţii, care au dreptul să asiste şi pentru personalul tehnic şi cel auxiliar.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea 56:

Art.1 Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinării asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă.

Art.2 (1) Se propune reluarea activității piețelor agroalimentare organizate în spații închise.

(2) În vederea limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea și desfășurarea activității piețelor agroalimentare, inclusiv a celor volante, se realizează în condițiile stabilite prin ordin comun al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și
Administrației, al Ministrului Sănătății și al președintelui Autorității Naționale SanitarVeterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Art.3 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data
confirmării până la intrarea în țară”.

„(6) Sunt exceptate de la măsura carantinării instituită în conformitate cu prevederile legii 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului”.

Art.4 (1) Se propune permiterea circulației membrilor birourilor electorale, a personalului tehnic-auxiliar al acestora, a candidaților, a persoanelor acreditate și a oricăror altor persoane implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care le asigură transportul înspre și dinspre sediile secțiilor de votare, birourile electorale de circumscripție și/sau ale oficiilor electorale, fără restricții, în toate localitățile, în perioada 06.12.2020 ora 2300 – 07.12.2020 ora 0500.

(2) La nivelul național, se propune ca circulația persoanelor să fie permisă în perioada 06.12.2020 ora 0500 – 07.12.2020 ora 0100, fără restricții și fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.

Art.5 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Alegerile parlamentare 2020 se vor desfășura duminică, 6 decembrie 2020, iar în diaspora deja se deschid primele urne pentru vot.

Află și: Alegeri Parlamentare 2020: la ce oră se deschid secțiile de votare din diaspora. Află orele pentru fiecare țară în parte