Klaus Iohannis este hotărât. Nu amână alegerile parlamentare

14.10.2020
Klaus Iohannis este hotărât. Nu amână alegerile parlamentare

Situația din România este din ce în ce mai dificilă, având în vedere creșterea masivă de cazuri de infectare cu noul virus. Numărul de îmbolnăviri zilnice a depășit chiar și pragul de 3000, ceea ce a alarmat autoritățile. Au fost adoptate mai multe măsuri în acest sens, iar unii oameni politici cer să fie amânate alegerile locale din această iarnă, pe motiv că ar reprezenta un adevărat pericol pentru populație. Cu toate acestea, Klaus Iohannis este foarte decis și nu admite desfășurarea scrutinului la o altă dată.

Alegerile parlamentare vor avea loc la 6 decembrie

Alegerile parlamentare au fost programate la 6 decembrie 2020 și se vor desfășura la acea dată, fără a fi amânate, așa cum spune președintele Klaus Iohannis. El susține că, odată ce alegerile locale au avut loc și nu au existat probleme, la fel pot avea loc și cele parlamentare, unde se vor respecta aceleași reguli.

Președintele a explicat că, într-adevăr, situația este una dificilă și este nevoie de adoptarea mai multor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, însă nu este nevoie de amânarea alegerilor parlamentare, pentru că lucrurile nu sunt tocmai critice. Președintele a precizat că depinde de noi cum tratăm această situație și cum respectăm regulile, însă este nevoie să trăim în democrație, motiv pentru care se va organiza scrutinul la data stabilită.

„E posibil pentru a preveni extinderea pandemiei la noi în țară. Rezultatele sunt cele pe care le vedem, nu am ajuns încă într-o situație critică, în ce privește locurile ATI, în continuare se extind aceste facilități. E clar că trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea pandemiei. Depinde în ce societate vrem să trăim, într-o societate panicardă, care se ascunde, sau care respectă regulile, dar își duce viața democratică mai departe. Esența democrației sunt alegerile libere.”, a explicat Iohannis

Potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență adoptate marți seară, campania electorală desfășurată în spațiu închis este permisă doar cu maximum 20 de persoane și doar în limita a două ore, și maximum 50 de persoane în spațiu deschis. În cazul acțiunilor desfășurate pe stradă, grupurile nu trebuie să depășească șase participanți. Toți participanții trebuie să respecte regulile de igienă precum purtarea măștii și dezinfectarea mâinilor.