Rezultate alegeri parlamentare 2016 Diaspora

12.12.2016
Rezultate alegeri parlamentare 2016 Diaspora

Rezultate alegeri parlamentare 2016 Diaspora. Românii care locuiesc în străinătate au putut să voteze senatorii și deputații care îi vor reprezenta în Parlament.

Rezultate parțiale și finale Diaspora – Alegeri parlamentare 2016

După numărarea a circa 90% din voturi, rezultatele în Diaspora arată astfel:

Rezultate SENAT
Lista partide:
USR 27.9%
PNL 26.2%
PMP 25.1%
PSD 10.1%
ALDE 3%
UDMR 2.5%

Rezultate CAMERA DEPUTATILOR
Lista partide:
USR 27.6%
PNL 26.1%
PMP 24.2%
PSD 10%
ALDE 2.9%
UDMR 2.4%

Votul prin corespondență

Compania Naţională Poşta Română precizează, într-un comunicat că a predat către Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă 4.561 de plicuri conţinând voturile cetăţenilor din diaspora, înscrişi în Registrul Electronic, până în data de 08.12.2016, orele 24:00, cele mai multe provenind din Spania (714), Germania (533), Marea Britanie (515), Franţa (469) şi Republica Moldova (414).

Primele rezultate vor fi disponibile după ora 21.00, când apar primele sondaje de tip exit-poll. Rezultatele oficiale vin după centralizarea voturilor de către BEC, astfel încât în cursul zilei de luni vom ști cine a câștigat alegerile.

Huff.ro vă va prezenta exit-pollurile și rezultatele oficiale imediat ce acestea vor fi disponibile.

Citește și: Candidați alegeri parlamentare 2016 Diaspora – Liste

În anul 2012, ARD a câștigat alegerile parlamentare în Diaspora. Alianța formată din PDL, FC și PNȚCD a obținut atunci 59.989 dn voturile exprimate pentru Senat și 60.044 din cele la Camera Deputaților.

Rezultate alegeri parlamentare 2016 Diaspora- Exit-poll

Românii au fost chemați la urne, pentru a-și alege senatorii și deputații care îi vor reprezenta patru ani de acum încolo. Secțiile de votare și-au deschis porțile la ora 7.00, iar votul s-a terminat la ora 21.00.

Partidul sau partidele care vor forma majoritatea în noul Parlament au posibilitatea de a se duce la președintele țării cu propunerea de prim-ministru.

“Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, se arată în Constituție.

Rezultate alegeri parlamentare 2016 – Propunerile de premier

În ceea ce privește propunerile de premier, există două mari tabere: cea pro-Cioloș și cea anti-Cioloș. PNL și USR și-au exprimat public susținerea pentru actualul șef al Guvernului.

”Dacian Cioloş va fi numitor comun al unei formule pe care eu o consider esenţială în acest moment în România pentru schimbarea de care avem nevoie. Şi noi, şi USR vom susţine propunerea de prim-ministru Dacian Cioloş şi cumva platforma aceasta e startul unei campanii cu Dacian Cioloş prim-ministru. Aşa o văd eu, rămâne să mă contrazică Dacian Cioloş dacă nu e aşa”, a spus Alina Gorghiu.

PSD și ALDE au anunțat că nu îl vor pe actualul prim-ministru și că vor merge cu o propunere comună de premier. Liviu Dragnea a anunțat că social-democrații vor avea pe cineva din partid drept propunerea de șef al Executivului. Zvonurile îl indică pe el drept favorit, dar Dragnea nu a confirmat informația.

În ceea ce privește PMP, Traian Băsescu a declarat că și-ar dori să fie premier. Fostul președinte a precizat, însă, că vrea mai degrabă să facă o alianță cu PNL decât cu Partidul Social Democrat.

Rezultate alegeri parlamentare 2016 Diaspora

Noile reglementări anunțate după aceste alegeri parlamentare din decembrie 2016 prevăd reducerea numărului de deputați și de senatori. Se va desemna un deputat la 73.000 de locuitori și un senator la 168.000 de locuitori. Astfel, se ajunge la un număr de 308 deputați și 134 senatori. Prin urmare, Legislativul va fi mai mic după aceste alegeri.

În România, Parlamentul este bicameral, format din Camera Deputaților și Senat. Membrii celor două Camere au mandate de patru ani.