Votul românilor din diaspora a fost acordat aproape în exclusivitate liberalilor, fie că a fost vorba de PNL sau USR. Scorul alegerilor din străinatate oferă o dimensiune diferită alegerilor parlamentare de ieri.
Cei peste 100.000 de români stabiliți peste granițe, care au votat ieri, au ales, în marea lor majoritate varianta „Dreptei”. Conform statisticilor BEC, conaționalii de pe toate meridianele lumii au optat pentru PNL sau USR în proporție covârșitoare. Ambele formațiuni politice au primit peste 25% din voturile înregistrate, în timp ce PSD a trecut cu greu de pragul de 10 procente.
La prima vedere, relevanța acestor rezultate pare cvasi-inexistență în contextul în care votul autohton a consemnat o victorie zdrobitoare a PSD-ului. Totuși, nu trebuie omis faptul că, în urmă cu doi ani, diaspora a dat tonul revenirii lui Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidențiale. Mai mult decât atât, aceste rezultate pot fi privite și din perspectiva modului în care este văzută starea României din afara granițelor.
Așadar, în urma rezultatelor, putem trage o serie de concluzii clare. Românii care trăiesc și muncesc în străinătate(în state cu o democrație consolidată), nu văd în PSD, o soluție pentru viitorul țării. Totodată, acesta poate fi judecat și ca un semnal de alarmă pe care diaspora îl dă românilor rămași acasă. Direcția de dreapta dată în urmă cu doi ani a fost dublată de un vot similar și în cursul zilei de ieri, ceea ce sugerează dorința de continuitate a unor cetățeni care experimentează o democrație consolidată în fiecare zi. Inconsecvența alegătorului român autohton rămâne cu adevărat o problemă serioasă în cadrul unei societăți care nu a dezvoltat încă reflexele democrației moderne.
Citește și: Rezultate EXIT Poll DIGI 24 alegeri parlamentare 2016 IRES
În Canada au votat 1200 de români, în timp ce în SUA şi-au exercitat dreptul de vot aproape 2000 de români.
Cei mai numeroşi votanţi au fost, așa cum era de așteptat în Republica Moldova, peste 30.000.
Conform datelor BEC, în Republica Moldova au votat 30.005. În Italia – 14.337, Spania – 11.297, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 9.231. În timp ce în Germania – 5.935, Franţa – 3.626, Belgia – 2.830, Ungaria – 1.992, Austria – 1.822, Portugalia – 270.
Acest articol a fost actualizat la: 12 decembrie 2016 9:17