Alegeri SUA 2020. Până acum au votat în jur de 75 de milioane de oameni. Ei și-au exprimat opțiunea cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale. În 23 de state federale, prezența este una-record. Pe listă se regăsec Texas, Georgia, Carolina de Nord, Arizona, Florida, Colorado și Nevada, așa-numitele “state indecise”.
Pe 3 noiembrie 2020 au loc alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Candidează actualul președinte, republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden, fost vicepreședinte al SUA.
În afară de cei doi candidați ai partidelor majore, vor mai candida Jo Jorgenson și Howie Hawkins, din partea libertarienilor și verzilor, celelalte două partide minore americane.
De asemenea, la alegerile generale americane, pe lângă președinte, vor fi aleși toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, precum și o parte dintre senatori.
Alegerile americane nu funcționează direct pe baza votului popular al cetățenilor. În loc de un singur scrutin prezidențial, se desfășoară 50 de seturi de alegeri diferite organizate în fiecare stat în data de 3 noiembrie.
Fiecărui stat îi este alocat, în baza datelor sale demografice, un număr de voturi electorale, iar pentru aceste voturi electorale se concentrează întreaga bătălie dar și strategie a candidaților.
Cu doar două excepții, voturile electorale se câștigă pe baza unui sistem de tipul câștigătorul ia totul. Cu alte cuvinte, candidatul care obține o majoritate de voturi obține toate voturile electorale ale statului respectiv.
Alegeri SUA 2020. Ce a făcut Donald Trump în patru ani de mandat
Excepțiile de la această regulă sunt două state – Nebraska și Maine. Cele două își împart voturile electorale în trei districte federale distincte, un candidat putând să câștige votul popular în stat în ansamblu, dar să piardă un district și voturile electorale asociate acestuia.
Pentru a câștiga alegerile prezidențiale, nu este suficient ca un candidat să obțină o majoritate a voturilor la nivel național, deci, ci să câștige suficiente competiții electorale în statele individuale pentru a obține „punctajul” care să îi asigure majoritatea în colegiul electoral.
În total sunt 538 de voturi electorale, iar pentru a deveni președintele ales al Statelor Unite, un candidat trebuie să obțină 270 dintre ele, adică jumătate +1.
Acest site foloseste cookies.
Read More