Categorii Alegeri SUA

Alegerile prezidențiale SUA. Record de aproape 4 milioane de alegători la votul anticipat

Alegerile prezidențiale SUA au loc la data de 3 noiembrie, însă acum se desfășoară votul anticipat. Se așteaptă un record al participării la vot, fiind prezenți până acum peste 3,8 milioane de americani. În 2016, în aceeași perioadă, participaseră la votul anticipat doar 75.000 de oameni.

Record de votanți la alegerile prezidențiale SUA

Cu patru săptămâni înainte de alegerile prezidențiale SUA, care vor avea loc la 3 noiembrie, peste 3,8 milioane de americani și-au exprimat deja votul anticipat. Acest număr mare de oameni se datorează faptului că votul anticipat s-a extins prin corespondență în mai multe state, conform informațiilor oferite de Michael McDonald, de la Universitatea din Florida, care administrează acest proiect.

Conform informațiilor acestuia, se prevede o prezenţă record de circa 150 de milioane, ceea ce ar reprezenta 65% dintre votanţii eligibili, cea mai ridicată rată de după 1908. Voturile anticipate de până acum provin din 31 de state, însă numărul acestora se va extinde, pentru că și altele vor începe procesul de votare în persoană. Numărul total de voturi anticipate sau prin corespondență a crescut semnificativ: în anul 20016 a ajuns la 57 de milioane, după ce în 2004 au fost înregistrate 25 de milioane. În sondajele de opinie, cel care conduce cursa este Joe Biden.

Donald Trump susține că alegerile de anul acesta vor fi fraudate cu ajutorul votului prin corespondență, în care el nu are deloc încredere și se teme că scrutinul va fi organizat astfel încât el să piardă alegerile prezidențiale SUA. El îi încurajează pe oameni să meargă la vot de două ori, pentru a verifica dacă sistemul de vot este atât de bun pe cum se spune. În plus, el chiar s-ar fi gândit să propună amânarea alegerilor, pe motiv că pandemia le-ar împiedica să se desfășoare așa cum trebuie. Chiar dacă Trump ar declara starea de urgenţă din cauza epidemiei de coronavirus, el nu ar putea schimba data scrutinului. Unii juriști susțin că nu este autoritatea lui să schimbe data alegerilor.

Conform unui raport din 2004 al Serviciului de Cercetare al Congresului,  legislativul poate acorda puterii executive posibilitatea de a amâna un scrutin. Însă, deoarece Partidul Democrat are majoritatea în Camera Reprezentanţilor, nu va fi acceptată nicio amânare. Chiar dacă Congresul ar amâna alegerile, actualul mandat prezidenţial al lui Trump tot ar înceta în 20 ianuarie 2021. Dacă până atunci nu este ales niciun președinte, atribuțiile sunt preluate interimar de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More