Connect with us
Obama si Donald Trump

Știri

Alegerile SUA 2016: Obama ironizează ezitările lui Trump cu privire la locul său de naştere

Preşedintele american Barack Obama a ironizat vineri, din Biroul Oval, refuzul candidatului republican la succesiunea sa, Donald Trump, de a recunoaşte că s-a născut în Statele Unite, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Am fost întotdeauna foarte senin în privinţa locului meu de naştere, ca majoritatea oamenilor de altfel”, a declarat Obama zâmbind în faţa câtorva jurnalişti.

„Sunt şocat că o asemenea chestiune poate să fie evocată, în timp ce avem atâtea altele de făcut. De fapt nu sunt prea şocat”, a adăugat el.

„Mi-ar plăcea ca alegerile prezidenţiale să vizeze subiecte mai serioase decât acesta”, a conchis el şi a pledat din nou în favoarea Acordului de parteneriat transpacific (TTIP), exprimându-şi speranţa că va fi ratificat de Congres.

Miliardarul american a refuzat miercuri să recunoască în mod explicit că Barack Obama s-a născut în Statele Unite, relansând o veche teorie a complotului în care a jucat un rol principal.

Donald Trump a fost acuzat din nou de rasism vineri.

Magnatul nu a declarat încă – personal – că Obama s-a născut în Statele Unite.

Însă echipa sa de campanie a publicat joi seara un comunicat, semnat de Jason Miller, un purtător de cuvânt al lui Donald Trump, în care afirmă că miliardarul newyorkez crede că preşedintele Obama s-a născut în Statele Unite.

„După ce a reuşit să obţină de la preşedintele Obama să-şi publice actul de naştere, în contextul în care alţii au eşuat, domnul Trump crede de-acum că preşedintele Obama s-a născut în Statele Unite”, se arată în acest comunicat.

Relansarea acestei polemici are loc în contextul în care Trump câştigă teren în sondajele de opinie împotriva contracandidatei sale democrate Hillary Clinton şi în contextul în care republicanii speră că au reuşit să scape de vechii „demoni” ai magnatului.

Rădăcinile acestei teorii a complotului se află în primul mandat al lui Barack Obama.

Trump, la vremea respectivă un simplu om de afaceri, a apărat această teorie a complotului, care a devenit marca sa.

Americani din unele cercuri de dreapta şi de extremă dreapta afirmau pe Internet că Barack Obama, născut în 1961 în Hawaii, fiul unei americane şi unui kenyan, nu s-a născut pe teritoriul Statelor Unite, ceea ce, în opinia lor, înseamnă că nu este un cetăţean „natural” – una dintre condiţiile de eligibilitate a preşedinţilor americani prevăzute de Constituţie.

Această acuzaţie a fost interpretată ca rasistă – o încercare de delegitimare a primului preşedinte de culoare al Statelor Unite.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top